Filiala Județeană ,,General Ioan CULCER” a ANCMRR  ,,Alexandru Ioan Cuza”

Ziua rezervistului militar –

                          Rezerviștii gorjeni, la ceas aniversar

După derularea acțiunilor de sărbătorire a triplului eveniment din ziua de 9 Mai- Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei- rezerviștii gorjeni ,,s-au regrupat, rapid pentru organizarea și pregătirea unor manifestări cultural- evocatoare și de tradiții militare prilejuite de sărbătorirea Zilei Rezervistului Militar. În fiecare an, la data de 31 mai, conform Hotărârii Guvernului României nr.467/12.05.2012, se aniversează ,,Ziua Rezervistului Militar”.

La Târgu-Jiu, rezerviştii constituiţi în cadrul Filialei Județene ,,General Ioan CULCER” a ANCMRR  ,,Alexandru Ioan Cuza” – apreciază unanim că instituirea acestei sărbători este o expresie a respectului de care se bucură cei care au muncit un număr mare de ani într-o instituţie prestigioasă cum este Armata României. Pentru a marca, aşa cum se cuvine, „Ziua Rezervistului Militar”, conducerea filialei şi membri asociaţiei  au organizat și participat la Cercul Militar din Tg–Jiu la o suită de activităţi care au cuprins  expuneri despre viaţa și activitatea militară în diferite etape istorice în Gorj, gala de film documentar militar  producții ale Trustului de Presă al Armatei. Temele prezentate au atras atenţia auditoriului interesat şi prin diversitatea conţinuturilor, valoarea ideilor prezentate, au îmbrăcat forma unei conferenţieri pentru punerea în valoare a potențialului unui militar pregătit să fie și cetățean și camarad, combatant îmbrăcat în haina jertfelniciei. Au fost evidențiate pe rând auditoriului interesat – elevi, studenţi, camarazi în activitate, reprezentanţi ai instituţiilor de învățământ, cei ai administrației publice locale, – rolul și locul rezervistului militar în societate, precum şi elementele de istorie și artă militară, tradiții militare, iar concluziile și aprecierile în urma desfășurării acestei activități vor face obiectul publicării în paginile publicației filialei, ,,Rezerva Oștirii”. De menționat este și faptul că, premergător evenimentului omagial dedicat lor, ofiţeri, maiștrii militari şi subofiţeri rezervişti au luat parte la manifestările culturale organizate cu prilejul zilelor municipiului şi activităţilor de la Biblioteca ,,Gl. Christian Tell” evenimente culturale ce au avut loc la nivelul municipiului în ultima decadă a lunii mai. Tot în această perioadă, rezerviştii din urbea de pe Jiu au participat cu mai mulți reprezentanți la manifestările culturale care au avut loc în localitățile Băleşti, Scoarţa şi Cîlnic, precum şi la cele organizate de către Asociaţia Detectoriştii şi Asociaţia Liga Cultul Eroilor ,,Regina Maria”.

Rezerviştii gorjeni şi-au comemorat camarazii
Militarii rezervişti nu şi-au uitat camarazii şi au cuprins în evoluţia evenimentelor săvârşirea unei slujbe de pomenire pentru a comemora camarazii care au făcut parte din filiala județeană. Serviciul religios a fost oficiat la biserica de suflet a militarilor din municipiu, lăcaş cu hramul Adormirea Maicii Domnului şi Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
În Slujba săvârşită de către Preacucernicul preot militar C-tin Măgdoiu au fost rostite numele celor peste 300 de rezervişti şi membrii susţinători care au făcut parte din filială de la înfiinţare şi până în prezent. La slujba oficiată au luat parte conducerea ANCMRR filiala locală, invitaţi şi membrii ai familiilor celor comemoraţi.

Obiective îndeplinite şi aprecieri notabile
Petru rezultatele meritorii obţinute de către filiala judeţeană ANCMRR GORJ, în îndeplinirea obiectivelor propuse- apărarea valorilor fundamentale ale României, a tradiţiilor şi simbolurilor naţionale, a valorilor ostăşeşti, susţinerea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor vârstnice, contributia la educarea tinerilor în spiritul patriotismului autentic, relaţionarea optimă cu autorităţile centrale, cu cele locale şi cu asociaţiile similare din ţară-, preşedintele filialei, gl.bg.(rtr) Ion BĂRBULESCU, membrii filialei GORJ, au primit mesajele de apeciere din partea instituţiei Preşedinţiei României, ministrului Apărării Naţionale, şi a conducerii ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”-Bucureşti. Rezerviștii gorjeni au fost felicitați şi de către conducerea Statului Major al Apărării, comandanţi ai unor Mari Unităţi şi Unităţi militare din ţară, comandantul Garnizoanei Târgu-Jiu, şi comandantul Garnizoanei Târgu- Cărbuneşti. Cuvinte de apreciere și mesaje de felicitare au fost transmise de către edilul municipiului Târgu-Jiu, preşedintele CJ Gorj, instituţia Prefectului Gorj, conducători ai unor instituţii de învăţământ universitar și preuniversitar din localitate. Fără îndoială, marcarea unui astfel de eveniment a creat oportunitatea rememorării unor momente din viaţa noastră militară şi a unor împliniri profesionale.
Activitatea de omagiere a rezerviştilor a generat sentimente de emoţie la întâlnirea dintre generaţii de purtători ai uniformei. Pentru ,,mai tinerii rezervişti” se nasc şi noi responsabilităţi pentru ca drepturile conferite legal şi respectul pentru statutul de militar al celor care am servit ţara sub drapelul tricolor, să reflecte cu adevărat deviza ,,PATRIE, ONOARE, DEMNITATE”.

În încheierea relatării citez din mesajul transmis de către preşedintele filialei GORJ a ANCMRR:
,,Mă folosesc de acest prilej ca, de ziua lor, să le transmit conducerii filialei ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”, conducerilor structurilor asociative din MAI, SRI, STS, SPP, ofiţerilor şi subofiţerilor în rezervă şi în retragere din ţară, în special filialelor ANCMRR din Oltenia, multă sănătate şi linişte sufletescă alături de cei dragi, respectul și aleasa noastră consideraţie, puterea, credinţa şi nădejdea de a trece cu bine peste neliniştile de acum.
LA MULȚI ANI, DRAGI CAMARAZI !
Ostaşilor aflaţi sub faldurile Tricolorului naţional, le adresăm alese sentimente de prețuire și admirație pentru modul strălucit în care vă faceți datoria față de Patrie şiNeam.
***
Transmitem tuturor militarilor noștri care se află la datorie, departe de ţară şi de cei dragi lor, multă sănătate, considerația și respectul nostru. Apreciem curajul, eforturile şi profesionalismul de care dau dovadă pe meridianele lumii pentru a reda speranţa într-un viitor mai bun. Fie ca deviza ce o purtați, alături de cea a rezerviștilor – Patrie, Onoare, Demnitate, să vă fie pavază şi ţel. Dumnezeu să vă binecuvânteze, şi pe noi toţi să ne ocrotească!”
Președintele Filialei GORJ ,,Gl.Ioan CULCER”  

a ANCMRR  ,,Alexandru Ioan Cuza”

gl.bg.(rtr) Ion BĂRBULESCU

5 foto

Previous Article
Next Article