Filiala Județeană Galați

Excursie tematica comemorativa in R.Moldova

Excursia a fost organizată  împreună cu Filiala  Cultul Eroilor  cu participarea și a unor veterani de război sau urmași ai acestora, precum și ai unor unioniști și cursanți la Universitatea Vârstei a 3-a.
Activitatea este planificată în Programul special de acțiuni din Anul Centenarului Războiului de Re-întregire și Centenarului Marii Uniri – 23 mai 2018.
În localitatea Stoianovca am vizitat Cimitirul ostașilor români căzuți la cea mai mare bătălie din 1941 de la Țiganca, asistați de către reprezentanții Mânăstirii Eroilor Neamului conduși de starețul – preot Daniel Andrian (care așteaptă sprijinul celor din România pentru construcție).
La Cania activitatea de primire și comemorarea au fost organizate cu sprijinul preotului paroh Vasile Burduja, primarul  localității, directoarea Școlii gimnaziale și Cercul  Cultul Eroilor condus de fosta primăriță, acum profesoară, cu un grup de elevi și cetățeni.
În baza contactelor anterioare și invitațiilor transmise, la Chișinău ne-au așteptat cu răbdare aproape 2 ore reprezentanții Comitetului de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” din mun. Chișinău, bd. Decebal, 17- președinte Vasile Zaiaț. De asemenea, au participat cu alocuțiuni alți prieteni din Asociatia Republicană a Participantilor la Războaie și alte 2 asociații- Veaceslav VerlanVictor Răzmeriță, un reprezentant al Institutului de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei – Ștefan Sofronovici, Diana Ciugureanu – președinta Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română. Oaspeții au promis sprijin și au propus și informarea Uniunii Europene prin europarlamentari români asupra abuzurilor cu vânzarea și distrugerea Cimitirului în care sunt îngropați și fosti militari din alte 6 țări europene.
Excursia a mai cuprins vizite la Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Aleea Scriitorilor, Muzeul de artă, Arcul de Triumf, Mitropolie, zona comercială centrală.
S-a discutat despre colaborarea cu unele asociații și vizite reciproce în viitor.
Conducătorul grupului a fost dl. general de brigadă în retragere Constantin Antohe, președinte al Filialei Județene Galați a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, ajutat de colonel (r) Valerian Paraschivan, președintele Filialei Județene Galați a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” și organizatorul excursiei, Constantin Asofronie – .

Mulțumim din inimă colaboratorilor și colegilor pentru reușita acestei emoționante și mult așteptate acțiuni! Am fost împreună sub deviza ”Neamul devine etern prin cultul eroilor”.(N.Iorga)

Cdor(r)  C-tin Asofronie

 

Previous Article
Next Article