Filiala Județeană Galați „General Eremia Grigorescu”

COMEMORAREA EROILOR ROMÂNI LA 80 DE ANI DE LA
LUPTELE PENTRU ELIBERAREA BASARABIEI ÎN 1941
Filiala Județeană Galați a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” în colaborare cu Filiala ANCMRR „Al. I. Cuza” a organizat în data de 17 iulie 2021 o acțiune de comemorare a eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, la Cimitirul de onoare de la Țiganca și parcela eroilor din cimitirul din Cania, ambele în Raionul Cantemir din Republica Moldova.
În iulie 1941 în această zonă au căzut pentru eliberarea Basarabiei aproape jumătate din cei morți în toată provincia (1040 la Ţiganca şi peste 900 la Cania), au fost mii de răniți, alte sute s-au îmbolnăvit din cauza condițiilor proaste sau au fost dați dispăruți.
Jertfa acestor eroi merită din plin RECUNOȘTINȚA NOASTRĂ ȘI A PATRIEI! Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Protopopiatul de Cantemir și Tigheci condus de preotul Vasile Burduja, cu preotul Efrem Docan de la Mânăstirea eroilor români de la Țiganca, Liga Veteranilor Forțelor Armate din Rep. condusă de colonel (rtr) Alexandru Gorgan și alte asociații patriotice din Basarabia (în total peste 20 persoane).
Delegaţia română compusă din 14 membri a fost condusă de preşedintele filialei comandor (r) Asofronie Constantin. Au participat și 8 membri ai filialei din Vrancea, condusă de cpt.cdor.(r) Iulian Bașturea. 
De la Subfiliala ANCMRR Tecuci au participat plut.adj. (rtr) Ioan Diaconu cu ginerele său, colegul nostru făcând la o vârstă înaintată  o deplasare dorită de mulți ani, împlinită acum cu noi: să depună flori și să memoreze locul unde a căzut în luptă tatăl său! Cu lacrimi în ochi și cuprins de mari emoții, colegul nostru tecucean a rostit câteva cuvinte memorabile: „Am avut o carieră militară de peste 30 de ani, am o familie mare cu nepoți și strănepoți și după Revoluția din 1989 din România, mereu mi-am dorit să ajung pe aceste meleaguri, locul acelor lupte sângeroase care mi l-au răpus pe tatăl meu, de care am rămas orfan la 2 ani și jumătate. Sunt mândru că a contribuit cu prețul vieții la eliberarea Basarabiei în 1941 şi mulţumesc Domnului şi Filialei că am putut ajunge !”
 Acțiunea a început cu un parastas desfășurat în biserica mânăstirii săvârșit de preoții Vasile Burduja, Efrem Docan, Gabriel-Forin Onel și Ciubotea Ion (din Filiala Vrancea).
Apoi au fost evocate la cimitir luptele grele duse în zona Țigana- Epureni- Cania după trecerea Prutului acum 80 de ani de către organizator – comandor (r) Asofronie, președintele Filialei, de către colonel (r) Alexandru Gorgan, președintele Ligii Veteranilor Forțelor Armate ale R. Moldova, lt.col.(r) Constantin Covrig – președintele Asociației Forța Veteranilor – Filiala Cantemir, reprezentantul Uniunii Veteranilor din Războiul din 1992 din Raionul Cantemir, Vladimir Butnaru, consilier local și reprezentant al veteranilor din comuna Gotești, un reprezentant al localnicilor din Țiganca.
Au fost depuse coroane, jerbe și flori la plăcile comemorative din cimitirul de onoare Țiganca,  în acompaniamentul muzical al Imnului eroilor.
Conducerea Filialei a oferit celor de mai sus reviste „România eroică”, „Galațiul eroic”, „Rezerva Oştirii Române”, ziare și alte publicații cu articole comemorative.
Apoi participanții s-au deplasat la Cimitirul satului Cania, unde există o parcelă a eroilor, în cinstea celor peste 900 de români morți la datorie acum 80 de ani.
După oficierea parastasului, preotul Vasile Burduja a mulțumit participanților pentru onorarea evenimentului organizat de Protopopiat și Filialele Județene Galați ale ANCERM şi ANCMRR, a apreciat implicarea, cu toate dificultăţile, în cinstirea și promovarea recunoștinței pentru eroi de către copii și tineret, îndrumați de părinți, școală, militari și veterani, alături de biserică.
    A rostit o scurtă alocuțiune și primarul Manole Anatolie.
După această comemorare, membri ai consiliului parohial Cania, cu sprijinul unor colegi gălăţeni, au oferit oaspeților o masă bine apreciată, la casa parohială. Din 2006, de la inaugurarea cimitirului de onoare de la Țiganca, în urma demersurilor preotului Vasile Burduja și proiectului ONCE,  aproape în fiecare an filiala Galați a avut activități comemorative la acest obiectiv, iar unii membri au sprijinit cu donații ridicarea bisericii și îngrijirea cimitirului eroilor. 
Vom continua acest tip de acțiuni comemorative în țară și Republica Moldova în colaborare cu alte asociații și instituții, în îndeplinirea obiectivelor asociaţiilor.
Comandor (r) Păun Hristache, secretar Filiala Judeţeană ANCMRR Galaţi

Previous Article
Next Article