Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi a invitat membrii filialei noastre  sâmbătă, 20 ianuarie 2018, începând cu orele 11.00, la ceremonialul religios-militar prilejuit de inaugurarea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI7/20 – 9/22 Ianuarie 1918. Evenimentul a fost  dedicat împlinirii a 100 de ani de la Bătălia pentru Galaţi, singura confruntare militară de amploare care a avut loc pe teritoriul României în anul Marii Uniri.
În acel început de an, 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi de la distrugere şi ocupare, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătalie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor.

În această confruntare au conlucrat trei arme ale Armatei Române – marina, trupele terestre,  aviaţia – caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

În memoria acelor lupte, oraşul erou  Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul  Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea Luptătorii Patriei a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare din Galaţi propune Primăriei ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu Balaban. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, monumentul a fost demolat în anul 1962.

Consiliul Judeţean Galaţi prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, a finanţat refacerea Monumentului APĂRĂTORII ORAŞULUI GALAŢI7/20 – 9/22 Ianuarie 1918, pe acelaşi amplasament, la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale, fost Balaban.

După întâmpinarea oficialităţilor şi intonarea Imnului de Stat s-a efectuat Dezvelirea monumentului urmată de o slujbă religioasă, alocuţiuni referitoare la însemnătatea evenimentelor de la  Galaţi din 7/20-9/22 ianuarie 1918, scurt recital prezentat de rapsozi populari din Cahul (R.Moldova) şi decernarea de casete cu plachete, medalii şi insigne omagiale, inclusiv Filialei Galaţi. Asociaţia „Tradiţii Militare” Bucureşti, Asociaţia Culturală „Tomis” Constanţa şi Asociaţia „Deutsches Freikorps” Bucureşti  au prezentat demonstraţii de reconstituire istorico-militară. În final s-au executat 3 salve de infanterie, s-au depus buchete de flori şi s-a asistat la defilarea gărzii de onoare.

Miercuri, 24 ianuarie s-a desfaşurat ceremonialul militar-religios pentru sărbătorirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Romăne, care a început la biserica Vovidenia cu un Te-Deum în memoria Domnitorului A.I. Cuza. Manifestările au continuat la statuia Domnitorului din faţa Grădinii publice. După primirea oficialităţilor şi evocarea însemnătăţii Unirii, s-au depus buchete de flori la statuie de  către reprezentanţii instituţiilor publice. A urmat un scurt moment artistic prezentat de artiştii Ansamblului „Doina Covurluiului” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos”

Un grup de studenţi din R.Moldova au arborat un drapel de 50 m lungime şi o plancartă cu îndemnul la Unire cu România! În final toată asistenţa s-a prins în Hora Unirii, iar de la orele 14.00-15.00 la Muzeul de Istorie s-a vizitat Expoziţia „Personalităţile Unirii Principatelor de la 1859”

]n concluzie, se poate aprecia că la Galaţi, a fost un start reuşit în derularea manifestărilor dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918, la care pe parcurs îşi va aduce aportul concret şi Filiala Galaţi a ANCMRR

Gl.bg(r) Antohe C-tin 

Previous Article
Next Article