Filiala Judeţeană GALAŢI ,,General EREMIA GRIGORESCU’’

Rezervistii tecuceni la sarbatorirea CENTENARULUI  BATALIILOR DESFASURATE  DE  ARMATA  ROMÂNĂ  IN  ANUL  1917.

La Tecuci, unde in anul 1917 a funcfionat comandamentul Armatei intâi (commandant-generalul Eremia Grigorescu, patronul spiritual al Filialei Galati), in data de 12 august incepand cu ora 10.00, s-a desfasurat  o ampla manifestare dedicata aniversarii a 100 de ani de la bataliile purtate de Armata Română pe frontul  de la Marasti, Marasesti si Oituz. Activitatile au fost organizate de Primaria Tecuci in colaborare cu Muzeul municipal “Anton Cincu”, garnizoana Focsani,Teatrul Dramatic Galati, Arhiepiscopia “Dunarii de Jos” Galati si Asociatia Traditii Militare Braila.   La eveniment au participat oficialitatile locale, prefectul si presedintele Consiliuli Judetean Galati, membri ai Subfilialei Tecuci ai C.M.R.R, elevi de la Cerurile Cultul Eroilor si Cercetasilor  din scolile si liceele tecucene si un numeros public, dispozitivul fiind realizat in fata muzeului municipal.

Dupa primirea onorului  de catre Prefect, participantii au  ascultat cuvantarile primarului si directorului  muzeului privind semnificatia evenimentului sarbatorit si au vizitat exponatele din  muzeu cu aspect din bataliile desfasurate pe aliniamentul de foc al Moldovei, in 1917. In continuare  participantii s-au integrat   in  dispozitivul pentru Marsul Recunostintei  realizat pe itinerariul: muzeu – str.7 noiembrie – str.Gh.Patrascu-Statuia Cercetasului – str.Galati – catedrala municipala din central orasului. In cadrul marsului, reprezentantii Asociatiei Traditii Militare, s-au constituit in doua grupe de militari (germani si români) echipati cu tinuta si armamentul de razboi specific perioadei respective). In fata  catedralei, vicepresedintele Subfilalei, a prezentat o scurta evocare a evenimentelor din 1917 si apoi a invitat pe primar, dl Hurdubae C-tin, sa dezveleasca placa comemorativa pe care este  inscris “Glorie eroilor din Primul Razboi Mondial” si expus grafic, frontul  luptelor din 1917 ( placa comemorativa fiind dispusa in imediata apropiere a locului unde a fost cladirea Comandamentului Armatei 1 in anul 1917). Actorul Vlad Vasiliu de la Teatrul dramatic din Galati si col(r) Gârleanu Ilie, membru al Subfilialei, au reconstituit momentul decorarii de catre generalul Berthelot a generalului tecucean Ion Istrati, dupa care Arhiepiscopul Casian al Dunarii de Jos impreuna cu un sobor de preoti au oficiat o slujba religioasa.

A urmat sfintirea si inaltarea drapelului national si a drapelului R.24 Infanterie Tecuci participant la Campania din 1917 (reconstituire) . In incheiere, col Munteanu Vasile reprezentantul garnizoanei Focsani si presedintele subfilialei Tecuci, col(r) Brahnea Adrian au prezentat scurte alocutiuni pe tema evenimentului sarbatorit si s-a asistat la cateva exercitii demonstrative de traditii militare (manuire armament, ajutor acordat ranitilor, s.a).  Cetatenii care au participat direct sau indirect (vizionare la tv) au fost impresionati de activitatile desfasurate iar mass-media din Tecuci si Galati  a  relatat pe larg evenimentul si a apreciat efortul organizatorilor pentru reusita  deplina a redarii acestor  emotionante  evenimente ale anului 1917, ce au stat la baza măretului  act de la 1 Decembrie 1918.

Gl.bg(r)C-tin Antohe

DSC_3557 DSC_3568 DSC_3579 DSC_3587 DSC_3588 DSC_3589 DSC_3595 DSC_3604 DSC_3605

Previous Article
Next Article