Filiala Județeană Galați „General Eremia Grigorescu”

26 iunie – Ziua Drapelului Naţional

Legea 96/1998 statuează ziua de 26 iunie drept Zi a Drapelului Național. Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator, consacrate istoriei patriei, precum și ceremonii militare în mai multe orașe ale țării.

Constituția României prevede că drapelul tricolor este un simbol național alături de stemă, sigiliu și imn.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a evidenția ziua de 26 iunie 1848, atunci când Guvernul a decretat ca Tricolorul Național – roșu, galben și albastru să reprezinte steagul național al tuturor românilor.

Cele trei culori ale Drapelului Național sunt împărțite în mod egal și reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor spre sus semnifică verticalitate.

Drapelul Național nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuția culorilor (în materie de proporție și poziție) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluția de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluționar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel național steagul standard cu trei culori.

Care este semnificaţia culorilor drapelului:

Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea.

Albastrul semnifică seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

În Galați ceremonialul s-a desfășurat în Piața Tricolorului din Gradina Publică, în condiții de evitare a aglomerației, cu discursuri, intonarea Imnului de stat, defilarea gărzii de onoare cu drapelul de luptă în frunte, de la orele 11.15

C-dor(r) Constantin Asofronie

Previous Article
Next Article