Filiala Județeană Galați a ANCMRR

Luni, 20 ianuarie 2020,   o delegație a filialei noastre a participat la  activitatea de comemorare a  eroilor căzuți  în urmă cu 102 ani, în ,,Bătălia Galațiului”.  Este vorba  de teribila confruntare româno-rusă, una dintre cele mai spectaculoase bătălii din primul război mondial (7/20-9/22 ianuarie 1918), folosindu-se pentru prima oară, combinat, atacul forţelor terestre, navale şi aeriene împotriva celor 12.000 de militari ruşi care după abandonarea frontului de pe Siret, în retragerea către Prut, au planificat prădarea şi incendierea oraşului, obiectiv nerealizat datorită eroismului celor 4000 de militari români, coordonaţi de cdor    C-tin  Niculescu.  Manifestarea a fost organizată de   Muzeul  județean de istorie  ,,Paul Păltânea” Galați, la ,,Monumentul  Apărătorilor  Orașului  Galați”, reconstruit și inaugurat la 20 ianuarie 2018. În deschiderea activității, un sobor de preoți a făcut o slujbă de pomenire a eroilor, iar  directorul muzeului a făcut o sintetică  prezentare a semnificației evenimentului comemorat. Apoi, președintele Consiliului Județean, primarul și comandantul garnizoanei au ținut scurte alocuțiuni. Activitatea s-a finalizat cu depunerea de coroane de flori și jerbe din partea instituțiilor administrației locale și garnizoanei.

Vineri, 24 ianuarie, am participat la ceremonialul militar-religios organizat pentru sărbătorirea a 161 ani de la ,,Mica Unire”. Manifestarea a începul la biserica Vovidenia  la ora 12.30, cu un Te-Deum în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, patronul ANCMRR. Activitatea a continuat la statuia Domnitorului din fața  Grădinii  publice începând cu ora 13.00. După primirea oficialităților și  intonarea  Imnului de Stat, directorul muzeului județean a prezentat o sintetică și interesantă semnificație a Unirii Principatelor Romăne, după care s-au depus buchete de flori la statuie de către reprezentanții administrației locale, elevi și cetățeni. A urmat un scurt moment artistic prezentat de artiști ai  ansamblului ,,Doina Covurluiului”, a Centrului Cultural ,,Dunărea de Jos”. În final, toată asistența s-a prins în Hora Unirii, iar de la orele  14.00 la 15.00, la Muzeul de Istorie s-a vizitat un vernisaj cu tematica Unirii Pincipatelor Române.

În luna martie, în cooperare cu filiala locală a Cultului Eroilor ,,Regina Maria”, vom organiza un simpozion dedicat împlinirii a 200 de ani de la nașterea marelui Cuza Vodă!

Gl.bg(rtr)  C-tin Antohe

Previous Article
Next Article