Filiala Județeană Galați a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
Ziua Eroilor, 6 iunie 2019, comemoreză pe cei peste 330.000 de militari români care şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial. Ca și zi de sărbătoare națională, în toate lăcaşele de cult s-au tras clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ s-a păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.
La Galaţi ceremonialul militar religios organizat de Prefectură si Garnizoană s-a desfăşurat la Mausoleul Eroilor Neamului din incinta cimitirului Eternitatea începând cu ora 13.30. După întâmpinarea oficialităţilor şi intonarea Imnului naţional, un sobor de 45 de preoţi, împreună cu arhiepiscopul – Casian al Dunării de Jos, au oficiat slujba religioasa, încheiată cu cuvântul arhiepiscopului referitor la eveniment. În continuare, au fost depuse corone de flori în timp ce fanfara Centrului Cultural ,,Dunărea de Jos” a intonat Imnul Eroilor. Ceremonialul s-a încheiat cu executarea a trei salve de infanterie şi defilarea Gărzii de Onoare.
Concomitent, vicepreşedintele Filialei, cdor(rtr) Asofronie C-tin a participat la Tg. Bujor la Evocarea ,,Generalul Eremia Grigorescu, Eroul de la Mărăşeşti”, organziată de Muzeul Judeţean de Istorie Galaţi şi Primăria Tg. Bujor încheiată cu depunerea unei corone de flori la bustul generalului din parcul de la intrarea în localitate, iar col.(rtr) Dudu Ioan şi cdor.(rtr) Paun Hristache, membri ai comitetului filialei, au participat la ceremonialele din localităţile natale, respectiv Suceveni şi Măstăcani.
Încheiem comunicatul cu remarca Mareșalului Ion Antonescu cu privire la eroi ,,Eroii sunt pentru neam ceea ce sun profeţii pentru religie şi sfinţii pentru biserică. Ei sunt verigile prin care se leagă lanţul veşniciei naţionale”.
Slavă eroilor români din toate timpurile!
Vicepreşedinte şi Purtător de cuvânt
Cdor(rtr) Asofronie C-tin