Filiala Județeană Cluj

DESPRE VIAȚĂ CA O POVESTE

     Filiala Județeană Cluj a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a organizat  recent  festivitatea  de  lansare a cărții    ”Despre viață ca o poveste” scrisă de gl.bg. (rtr.) Ștefan S. Pop. Despre conținutul cărții și succesele literare ale autorului au vorbit, emoționant și cu argumente concrete, profesoara Voichița VEREȘ, director al Editurii Napoca Nova, care a tipărit această carte, coloneii (rtr.) Gheorghe CIREAP, Gavril MOISA, Iulian PATCA și profesoara Mariana SABĂU.

Toți au apreciat că este o carte interesantă, utilă, scrisă cu mult talent. Este a doua carte publicată de generalul (rtr.) Ștefan Pop, la interval de numai un an.  În prima, cu caracter autobiografic, având titlul ”Doamne, greu e de jos în sus”  autorul descrie, cu har de povestitor, evoluția sa  în viață și în carieră. De această dată autorul își valorifică talentul de analist și furnizează concluzii și sfaturi „pentru cine vrea să audă” cum se exprimă în subtitlu. Fără a face apel la date autobiografice, se adresează, de fapt,  tuturor semenilor, îndeosebi tinerilor și familiștilor, valorificând experiența unei vieți tumultuoase, trăită în familia sa minunată, cu trei copii și două nepoate.

Folosind metoda antitezei, autorul ia în studiu  cinci etape importante ale vieții : copilăria, anii de studii, întemeierea familiei, activitatea profesională și pensionarea. La fiecare dintre acestea el analizează care este situația  în realitatea actuală, comparativ cu ceea ce ar trebui și ar putea  să fie. Dar, nu se oprește aici, ci formulează concluzii și sfaturi pentru corectarea erorilor, sugerează modalități posibile de intervenție, din partea celor vizați și din partea autorităților. Chiar aceasta este și motivația care îl determină să scrie, deoarece autorul menționează mereu că trebuie să ne implicăm, să fim activi, să nu cădem pradă destinului, pentru că ”destinul și-l face și omul ”.

Vorbind despre copilărie evocă fericirea de-a avea copii, dar și responsabilitatea părinților de a-i educa și a le crea condiții normale de viață. Analizează drama copiilor din familiile sărace, discriminarea celor de la țară, dar avertizează și asupra erorii de a face excese de cadouri, jucării scumpe, telefoane sofisticate sau promisiuni deșarte adresate copiilor.

Ca  unul care a trecut prin toate formele de studii, generalul (rtr.)  Pop Ștefan arată importanța de a învăța permanent, temeinic și sistematic, de a depăși nivelul studiilor generale și a te specializa prin studii superioare, chiar militare dacă se poate, dar, oricum, acolo unde ai chemare și poți fi performant. Iarăși atenționează că în  perioada studiilor, această etapă complicată a adolescenței, cu multe tentații, trebuie evitată intrarea în anturaje nesănătoase, în găști de orice fel, trebuie prevenite fumatul, consumul de alcool și de droguri.

Referindu-se la întemeierea familiei pledează pentru familia tradițională, cu bunici, copii și nepoți, pentru statornicie și armonie în familie. Avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă căsătoria la întâmplare, din aventură sau instinct, ori din interese materiale.

În ceea ce privește activitatea profesională,  insistă pe îndemnul la munca făcută serios, cu responsabilitate, cu preocuparea de a-ți continua pregătirea și a ține pasul cu evoluțiile din domeniul ales. Pe baza propriei experiențe, precizează că relațiile de muncă sunt, de multe ori, tensionate și incorecte, dar propune soluții de remediere.

Ajuns la pensionare,  vorbește despre viața activă la vârsta a treia, dezaprobă retragerea în anonimat și sugerează multe modalități de ameliorare a statutului și vieții oamenilor ajunși la această vârstă.

Iată ce tablou superb de analize și sfaturi conține această carte. Pentru a-i spori frumusețea și culoarea, autorul presară, ici-colo, câte o vorbă de duh, un banc potrivit, o întâmplare hazoasă sau citate din cugetările unor personalități celebre. De asemenea, într-un capitol distinct, face apel la valorificarea învățămintelor desprinse din cultura națională, mai ales din muzica populară, care îl pasionează pe autor. În general, domnia sa  insistă pe frumusețea vieții normale, ferită de excese de orice fel, neacaparată de tentațiile materiale, trăită în armonie cu semenii, nu ca o povară cotidiană.

În final, putem spune, cu convingere, că domnul gl. bg. (rtr.) Ștefan S. Pop  a scris o a doua carte frumoasă, consistentă, plină de învățăminte, iar pe surse am aflat că a început lucrul la a treia, pe care o așteptăm la fel de valoroasă  și cât mai curând posibil.

Col. (rtr.) Gheorghe CIREAP, membru în Comitetul Filialei Județene Cluj a A.N.C.M.R.R.

 

 

Previous Article
Next Article