Filiala Județeană Bacău

Glorie veteranilor de război, onoare veteranilor care mai sunt printre noi!   

     Manifestările dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, sărbătorită anual pe 29 aprilie, au început în Bacău miercuri, 27 aprilie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” o manifestarea cultural-științifică organizată în parteneriat cu Garnizoana Bacău. La eveniment, invitații de onoare ai Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război „General Eremia Grigorescu” au fost decanii de vârstă ai emeritului pluton de veterani băcăuani, col. (rtr) Ioan Procopie, din Moinești, și căpitan (rtr) Ion Andrioaei, din Măgirești, ambii în vârstă de 103 ani. Prefectura Bacău a fost reprezentată de subprefectul Narcis Jitaru.
    La manifestare au venit reprezentanți ai unor unități militare băcăuane, ai unor instituții și ai filialelor băcăuane ale Asociației Naționale a Veteranilor de Război și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, precum și ai Filialei „Col. Corneliu Chirieş” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Evenimentul a fost deschis, practic, de cei doi decani de vârstă ai veteranilor de război invitați, care dovedind o memorie remarcabilă au evocat cu amănunte cele mai importante perioade ale periplului lor pe fronturile celui de Al Doilea Război Mondial. Deși la o vârstă remarcabilă, veteranii au dovedit și vigoare fizică, dar și demnitate în modul în care au vorbit de istoria prin care au trecut și despre patria pe care s-au dus să o apere. Prezența lor la manifestarea din Bacău s-a datorat și sprijinului acordat de primarul municipiului Moinești, Valentin Vieru, dar și fiilor veteranului din Măgirești, care au fost prezenți în sală.
      Despre semnificația Zilei Veteranului de Război au vorbit, apoi, gl.flt.aer (rtr.) dr. Vasile Florea, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război „General Eremia Grigorescu”, Dănuț Voicu, președintele Filialei Cultul Eroilor Bacău („Colaborarea Filialei Bacău a Cultului Eroilor cu Filiala Veteranilor de Război din județ”) și dr. Anton Coșa, muzeograf la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” („În onoarea veteranilor de război”).
     Un salut și o evocare emoționantă a fost prezentată și de col.(rtr) Costel Ciupercă, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Impresionante versuri personale au fost rostite și de soția generalului băcăuan Alexandru Leonov, recent chemat la o vârstă de asemenea venerabilă în oștirile lui Dumnezeu.
     Manifestarea a fost încheiată cu un moment de muzică patriotică în interpretarea Muzicii reprezentative a Garnizoanei Bacău.
       Vineri, 29 aprilie, în mai multe localități din județ vor avea loc manifestări în cimitirele și la monumentele veteranilor de război, unde vor fi rostite alocuțiuni și vor fi depuse coroane și jerbe de flori.
Petru Done (redactor ziarul Deșteptarea)

Previous Article
Next Article