FILIALA  JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA” a A.N.C.M.R.R.

10 iulie 2019 – CERCUL MILITAR Curtea de Argeș, seară literară „Gânduri la-nceput de seară”organizată de prof. dr. George  BACIU, redactor șef al Revistei” Sufet Românesc” și col. ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU, președintele Filialei Județene Argeș „POSADA”

Manifestarea culturală, întâmplată în „a zecea răsărire a lui Cuptor”, a reprezentat, cu adevărat, un regal al sufletului răsfăţat cu tot ceea ce satul românesc poate oferi mai de preţ: certitudinea continuităţii tradiţiilor şi frumuseţilor autentice. Întâlnirea s-a desfăşurat sub genericul: „La noi în sat de sărbători”, care se înscrie în Proiectul „Satul românesc, leagănul sufletului românesc”, iniţiat de revista „Suflet Românesc”.

Întâlnirea, onorată de un număr mare de participanţi, a fost un fel de simbioză argeșeano-vâlceană, constituită din momente care au reuşit să hrănească spiritual inimi şi minţi deschise, să cuprindă şi să primească daruri poetice şi muzicale deosebite. Această simbioză s-a creat prin prezenţa, alături de argeşeni, a unor talente autentice din Vâlcea.

Programul serii a cuprins o diversitate de etape cu totul speciale:

200 de ani de la naşterea lui Nicolae Bălcescu, istoric, scriitor şi revoluţionar român. Domnul profesor Constantin Voiculescu a deschis seara prin prezentarea vieţii şi activităţii celei mai luminoase figuri ale epocii paşoptiste, Nicolae Bălcescu, fondator al istoriografiei moderne. „Înțelegând mersul istoriei, Nicolae Bălcescu și-a dat seama că adevărata revoluție trebuie să se sprijine pe forța poporului, să-i exprime năzuințele și drepturile”Prin capodopera sa, „Românii supt Mihai Voievod Viteazul”, o monografie neterminată, Bălcescu a preamărit figura voievodului Mihai Viteazul, precursor important al unificării românilor. Plecat prea devreme din lumea celor vii (33 de ani), asemenea multor altor personalităţi ale culturii noastre, Nicolae Bălcescu a rămas în inimile românilor drept un simbol al dorinţei de libertate.

Doamna Zenovia Zamfir, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, impresionată de primirea argeşenilor, a prezentat grupul de artişti şi poeţi care o însoţea, oferind fiecărui membru posibilitatea să performeze în faţa auditoriului.

  • Alina-Alesiaa cântat, acompaniindu-se la chitară, două melodii folk: „Strunga” şi „De ce plâng chitarele”, primite cu aplauze călduroase;
  • Viorel a interpretat o melodie populară la taragot;
  • Doamna profesoară Marinela Belu Caşaa recitat poezia „Mi-e atât de dor”, amintindu-şi cu nostalgie de perioada copilăriei trăită în satul natal, în casa părintească;
  • Tatiana Mărcoianu, îmbrăcată într-un splendid costum naţional, a interpretat două cântece populare: „ Astăzi este ziua mea” şi „A mai trecut un an”;
  • Liliana Ghiţă Boiana recitat două poezii dedicate, de asemenea, satului românesc:”La casa mea uitată” şi „Prezent ireal”;
  • Pandele Jianua interpretat două melodii pe versurile doamnei Liliana Ghiţă Boianu : „România mea” şi „Revenirea”;
  • Ligia Diaconescua vorbit despre românii de pretutindeni, despre revistele şi întâlnirile dintre iubitorii de cultură românească şi despre festivalul limbii române. A recitat poezia: „Mi-e dor de satul meu”, un poem generat de durere, de dor de ţară şi de locul natal. A urmat o poezie hazlie intitulată „Ţuica”, băutura românului de la ţară;
  • Cezar a interpretat o melodie populară la acordeon, urmat de fratele lui,Viorel, care a încântat audienţa cu un potpuriu alcătuit din melodii cunoscute;
  • Dl.Mitroiescu a uimit pe toată lumea prin interpretarea câtorva melodii populare la drâmbă şi la tâlv;
  • Alexandru Ilinca, opincarul român cunoscut în toată ţara şi nu numai, a etalat un număr de opinci (din cele 100 pe care le are în colecţie) provenite din locuri şi vremuri diferite.

Domnul George Rotaru, invitat de onoare al Cenaclului, istoric, editor, inventator, om de afaceri, a apreciat actul cultural la care a participat, felicitându-i pe toţi cei care s-au implicat în organizarea şi realizarea lui. În încheiere, a oferit artiştilor şi poeţilor cart-agende şi primul număr al noii reviste „Suflet Românesc”.

Seara a luat sfârşit tot cu muzică. De astă dată, Mihai Bodogan a interpretat două melodii de muzică uşoară din Moldova de dincolo de Prut.

Dorinţa unanimă a argeşenilor şi a vâlcenilor de a păstra valorile satului trezite de dincolo de timpuri şi de a le transmite celor tineri, a făcut ca întâlnirea culturală din această seară să reprezinte un moment de profundă mândrie românească.

PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”

Colonel ( rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU

 

Previous Article
Next Article