FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA”

3 noiembrie- Ziua Vânătorilor de Munte

         An de an la 3 noiembrie sărbătorim Ziua Vânătorilor de Munte.

         Propunerile cadrelor militare de constituire a unor unități specializate pentru lupta în munți au fost făcute încă din anul 1889, dar apartenența României la coaliția Puterilor Centrale în perioada 1883 – 1916, a împiedicat realizarea acestor structuri. Prima formă organizatorică apropiată de vânătorii de munte a fost Școala de Schiori, înființată la 30 septembrie 1916 care, prin Ordinul Marelui Cartier General nr. 294 din 3 noiembrie 1916 a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte, corp de trupă comandat de căpitanul Virgil Bădulescu.

         La acea dată începe adevărata istorie a luptătorilor montani, cei care, în iulie 1917, intră în lupta pentru făurirea și apărarea statului național unitar, săvârșind sub deviza „Pe aici nu se trece” mărețe fapte de arme la Coșna și Cireșoaia și în campaniile anilor 1918 – 1919. În cursul iernii 1940/1941, Corpul de Munte a trecut la ofensivă în Bucovina, apoi vânătorii de munte au parcurs prin lupte și alte acțiuni militare, în Campania de Est, un itinerar fascinant din Carpații de Est până la eliberarea Bucovinei și nordul Basarabiei, ajungând în munții Caucaz și ai Crimeii, iar în Campania din Vest, au luptat pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria și în Cehoslovacia și, în final, în Podișul Boemiei, acționând în timpul celui de al Doilea Război Mondial într-un spațiu geografic uriaș care a costat viața a 74.208 ofițeri, subofițeri, gradați și soldați.

         În prezent, notabilă a fost participarea cu succes a unității de vânători de munte din garnizoana Curtea de Argeș, la misiuni în afara granițelor țării din teatrele de operații din Kosovo, Somalia, Angola, Iran și Afganistan.

         Aniversarea acestei specialități militare, atât de dragă nouă – vânătorilor de munte, îmi oferă plăcutul prilej de a transmite tuturor camarazilor de arme, urări de sănătate, fericire, împliniri alături de cei dragi iar tuturor celor ce poartă pe umăr crenguța verde de brad și în suflet iubirea pentru Bătrânii noștri Carpați, un sincer și cald mesaj de „LA MULȚI ANI!”

Președintele Filialei Județene Argeș „POSADA” a C.M.R.R.

Colonel (rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU

Previous Article
Next Article