FILIALA JUDEȚEANĂ ARGEȘ „POSADA”
10 septembrie 2015 – Transfer de autoritate al Batalionului 33 Vânători de munte „POSADA” și ceremonia de repatriere din Teatrul de operații Afganistan. Ceremonialul a avut trei părți distincte:
– Piața Centrală de la Biserica Domnească- ceremonial militar-religios, alocuțiuni, defilarea batalionului;
– Centrul de Cultură și Artă „George Topârceanu” – spectacol omagial dedicat militarilor din Batalionul 33 Vânători de Munte;
– Sala Sporturilor – dineu oferit în cinstea militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte.
Participanți: ministrul Apărării Naționale, șeful S.M.G., comadantul Diviziei Operațiunale NATO, comandantul Bg. 2 V.M. Brașov, generali și colonei din structurile M.Ap.N., deputatul Mircea Drăghici, prefectul județului Argeș, președintele Consiliului Județean Argeș, primarul și viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, președintele Filialei Județene Argeș „POSADA” a A.N.C.M.R.R., președintele Filialei Județene a A.N.V.R., membrii filialei noastre, personalități ale vieții social-culturale din municipiu, locuitori ai municipiului.
Concertul a fost susținut de doi mari artiști, pianistul Adrian Leonard Mociulschi şi naistul Nicolae Voiculeţ, care au susținut un concert dedicat vânătorilor de munte argeșeni recent sosiți din teatrul de operații din Afganistan. Recitalul a constituit și un prilej de rememorare a gestului emoționant al lui George Enescu, din urmă cu aproape 100 de ani, de a cânta pentru răniții de pe frontul Primului Război Mondial. În 1916, timp de trei luni Enescu a concertat gratuit în spitalele bucureștene și din provincie, aducând bucurie și alinare soldaților români răniți în cumplitele lupte ale primei conflagrații mondiale.
Concertul susținut pentru militarii români a fost organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale la Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu” din Curtea de Argeș, iar cei doi muzicieni au interpretat lucrări de George Enescu, Johann Sebastian Bach şi Ludwig van Beethoven. Adrian Leonard Mociulschi este nepotul generalului Leonard Mociulschi, militar reprezentativ pentru vânătorii de munte în fruntea cărora a luptat în cele două războaie mondiale, fiind răsplătit de guvernul francez cu ordinul Croix de Guerre și de guvernul regal cu ordinele Coroana României și Steaua României, pentru contribuția la reîntregirea țării. Batalionul 21 Vânători de Munte îi poartă astăzi numele. Compozitor și scriitor, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzică din București și Institutul Teologic Romano-Catolic din București în 2005. Este doctor în muzică, cu distincția Cum Laude. Pentru meritele sale artistice i s-au decernat numeroase premii și distincții internaționale. A publicat, la Editura Curtea Veche, volumele „Ștefan Niculescu: Poetică, matematică și armonie muzicală” (2010), „Evul Mediu: Arhitectură și Muzică” (2011) și „Artă și comunicare” (2013).
Nicolae Voiculeț, interpret, compozitor și dirijor, a urmat Liceul de Muzică “George Enescu” și Academia Națională de Muzică, unde l-a avut ca maestru pe Gheorghe Zamfir. Abordează genuri muzicale variate, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră, la jazz, muzică contemporană și pop. A concertat pe scene de prestigiu din întreaga lume, fiind ovaționat în Franța, Spania, Republica Cehă, Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, SUA, Japonia, Thailanda și Italia.
Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte au fost alături de colegii lor din Curtea de Argeș la frumoasa Ceremonie.
Seara s-a încheiat cu un dineu oferit în cinstea militarilor întorși acasă
PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”
Colonel ( rtg. ) Laurențiu DOMNIȘORU