Filiala Județeană Argeș

26 septembrie 2023 –  Catedrala Voievodală și-a prăznuit sfântul ocrotitor și ctitor ,Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, moment liturgic la care au participat și membri ai filialei noastre, împreună cu familiile lor. Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab. La acest eveniment important din viața eparhiei argeșene, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, l-a avut invitat pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Cei doi ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în vechea ctitorie voievodală, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de elevii Seminarului Teologic ,,Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș. Fiind o zi importantă pentru Eparhia Argeșului și Muscelului, foarte mulți credincioși au dorit să participe la această sfântă slujbă, care s-a desfășurat într-o atmosferă duhovnicească deosebită, dată de frumusețea locului și vremea extrem de favorabilă.
            Ierahul Argeșean – Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanu a vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, fiind evidențiat rolul deosebit pe care acesta l-a avut pe plan politic, diplomatic și religios în scurta domnie de numai nouă ani. Chiriarhul locului a dorit să amintească că Sf. Neagoe Basarab a lăsat argeșenilor și țării întregi – o frumoasă catedrală care a împlinit 506 ani de existență. De asemenea, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură amintind de domnitorul isihast Sf. Neagoe Basarab – care a reușit să devină un model pentru toți cei care au responsabilități de conducere.
În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.Ziua de astăzi este una deosebită pentru Chiriarhul Eparhiei, deoarece s-au împlinit 14 ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.
 PREȘEDINTELE FILIALEI JUDEȚENE ARGEȘ „POSADA”
Colonel (rtr.) Laurențiu  DOMNIȘORU

Previous Article
Next Article