Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

DETAȘAMENTUL PĂULIȘ – 77 DE ANI
          Evocarea luptelor purtate de eroicul „Detașament Păuliș” și comemorarea elevilor Școlii de Subofițeri Infanterie Radna, căzuți în urmă cu 77 de ani în pusta Păulișului și în Podgorie, a stat și anul acesta sub semnul pandemiei de Covid 19.
Cu toată recrudescența cazurilor de îmbolnăvire, acest important eveniment din istoria poporului român nu putea trece fără ca autoritățile județene și locale, împreună cu Arhiepiscopia Aradului, cu unitățile M.Ap.N. și M.A.I, cu instituțiile de învățământ, să organizeze obișnuitele festivități militare și religioase – slujbe de pomenire, cuvântări, depuneri de coroane și defilare militară – la locurile cu încărcătură emoțională deosebită. 
       Sâmbătă, 18 septembrie 2021, au fost organizate ceremonii evocatoare la bustul căpitanului-erou Ioan Fătu din centrul comunei Păuliș, la Cimitirul Eroilor din Radna, la Bisericile Ortodoxe din Păuliș și Miniș precum și la impozantul monument de pe DN 7 dedicat eroilor de la Păuliș.
          Au fost prezenți parlamentari, reprezentanți ai Prefecturii și Consiliului Județean Arad, ai primăriilor și consiliilor locale din Lipova, Păuliș și Ghioroc, militari activi și în rezervă, fețe bisericești, credincioși și elevi, dornici cu toții să aducă omagiu eroilor.
          Din păcate, niciun veteran de război nu a mai fost prezent, prea puținii rămași în viață nemaiputând veni, ca altădată, să se reculeagă la căpătâiul camarazilor căzuți cu arma în mână.
           ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Protopopiatul Lipova, au săvârșit slujbele de pomenire a eroilor, iar Drapelul de Luptă și Garda de Onoare formată din militari ai Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” au defilat prin fața monumentului și a oaspeților.
          În cuvântările rostite cu această ocazie s-a reliefat din nou sacrificiul tinerilor ostași pe altarul neamului românesc și al credinței creștine (ÎPS Timotei), abnegația, curajul și hotărârea cu care o trupă mult inferioară numeric și tehnic a reușit să stăvilească ofensiva horthy-istă (ing. Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș) și datoria celor de astăzi de a păstra neștearsă amintirea zilelor istorice din septembrie 1944, ca și a altor momente de glorie pe care le-au trăit oamenii de pe plaiurile arădene (istoric dr. Doru Sinaci, subprefect).
           Elevii școlii din Păuliș au susținut un mișcător moment artistic, cu poezii și cântece patriotice, iar localnicii din Radna, Păuliș și Miniș au oferit tradiționala pomană creștinească, pentru sufletele eroilor.
           În fruntea numeroasei delegații de rezerviști militari prezentă la festivități din partea filialelor arădene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria” s-au aflat gl.mr.(r) Heredea Vasile-Ionel, col.(r) Crișan Sandu și col.(r) Marcel Lucaciu, primul ținând să precizeze următoarele: „Eroii patriei merită a fi cinstiți în orice condiții, de aceea am participat cu bucurie și simț patriotic la organizarea și desfășurarea acestor ceremonii care-i omagiază pe înaintașii demni de toată slava. Mulțumim autorităților județene, celor din Lipova și Păuliș, precum și armatei active de la C.M.J. Arad și Batalionul din Cetate, pentru buna desfășurare a manifestărilor de astăzi”.
Glorie eternă eroilor patriei!
Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article