Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

CHIAR DACĂ NU SUNT VREMURI PRIELNICE CULTURII, FESTIVALUL-CONCURS „SUB STINDARDUL TRICOLOR” MERGE MAI DEPARTE

A doua ediție a Festivalului-concurs de literatură patriotică „SUB STINDARDUL TRICOLOR” Arad 2020 s-a desfășurat în perioada octombrie-noiembrie 2020 exclusiv on-line, dată fiind situația pandemică din țară și din lume.

Au trimis lucrări literare în versuri și proză concurenți de pe tot cuprinsul țării, dar și din diaspora românească – nativi sau ajunși mai de curând în străinătate – din Serbia, Macedonia de Nord, Moldova de peste Prut, Austria, Canada, ceea ce reflectă iubirea de țară și de neam a românului, oriunde s-ar afla, dar și anvergura internațională pe care și-a câștigat-o această frumoasă manifestare patriotică.

Creațiile literare dedicate istoriei poporului român și strămoșilor săi au fost analizate și apreciate de un Juriu format din distinse personalități ale scrisului arădean, național și internațional, garanție de obiectivitate, competență și empatie în analiza și notarea creațiilor concurenților:

-prof.univ.dr. Anton Ilica – jurnalist, scriitor, -prof. Lucia Bibarț – bibliotecar, poet, președinte Filiala Arad a Ligii Scriitorilor Români, -prof. Florica R. Cândea – jurnalist, scriitor, poet, coordonator Salonul Cultural „GUTENBERG” Arad, -prof.Carina Ienășel-Baba – poet, realizator Radio TV UNIREA INTERNAȚIONAL, -prof. Constantin Dehelean – jurnalist, poet, -col.(r) Constantin Butunoi – scriitor, poet, -lt.col.(r) Alexandru Ioan Chiș – scriitor, poet

Deși sarcina Juriului a fost una foarte dificilă – datorită valorii literare și de mesaj patriotic demonstrată cu prisosință de toate lucrările – acesta s-a achitat magistral de sarcină, stabilind în preajma Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, premiații acestei a II-a ediții:

Premiul I: DIMITRIE SORIN PANĂ, or. Titu, Jud. Dâmbovița

Premiul II: MARIA TOMIȚA CORINI, R. Moldova

Premiul III: TEODOR GROZA DELACODRU, R. Serbia

Mențiuni: SIBIANA MIRELA ANTOCHE, Brăila, VIORICA CORNEA, com. Slatina, jud. Suceava

Premiul Special al Revistei „STINDARD”: VANGHEA STERYU, R. Macedonia de Nord

Din cauza situației pandemice din țară și din lume, nu s-a putut organiza – ca la prima ediție – un simpozion festiv, premiile și diplomele urmând a fi trimise prin poștă.

Un cuvânt de mulțumire se cuvine organizatorilor Festivalului, entități culturale, administrative și profesionale din municipiul și județul Arad care și-au dat mâna pentru a continua o lăudabilă inițiativă începută cu succes în 2019 și care se dorește a deveni una de tradiție: Filiala Județeană Arad „ZIRIDAVA” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Filiala Județeană Arad „ZĂRANDUL” a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Filiala Județeană Arad „AVRAM IANCU” a Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria”, Filiala Județeană Arad „IOAN SLAVICI” a Ligii Scriitorilor Români, Biblioteca Județeană Arad „A.D. XENOPOL”, Salonul Cultural „GUTENBERG” Arad, Cercul Militar Arad.

Au mai colaborat la buna reușită a manifestării Filialele Județene Arad și Timiș ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Cenaclul Literar „LUCEAFĂRUL” Arad, redacțiile revistelor „STINDARD” Arad și „Luceafărul de Vest” Timișoara, Centrul Cultural Județean Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.

Să ne întâlnim anul viitor, în condiții normale și cu cât mai mulți participanți!

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article