Filiala Județeană Arad „Ziridava”

DE ZIUA ARMATEI, COMANDANTUL SUPREM AL ARMATEI ROMÂNIEI A ONORAT ARADUL 

Festivităţile din acest an de la Arad, dedicate Zilei Armatei României -25 octombrie – vor rămâne de neuitat pentru militarii activi şi de rezervă arădeni, pentru veteranii de război şi pentru toată comunitatea arădeană: însuşi Comandantul Suprem al Armatei, preşedintele României, dl. Klaus Werner Iohannis, a onorat tradiţiile militare arădene prin participarea la ceremoniile desfăşurate în municipiul Arad şi în judeţ.

Însoţit de oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, dintre care amintim pe gl.lt. Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General şi col. Cristian Dinulică, comandantul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, de reprezentanţii filialelor judeţene Arad ale ANCMRR, ANVR şi ANCE-RM şi de alte oficialităţi locale, preşedintele a participat mai întâi la ceremonia organizată la cel mai cunoscut monument comemorativ al meleagurilor arădene, Monumentul Eroilor Detaşamentului Păuliş. Aici a fost întâmpinat cu simpatie de numeroşi cetăţeni din comunele apropiate, precum şi de prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac, de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, de primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi de primarul comunei Păuliş, Petru Nicoară. Ceremonia a cuprins onorul dat de Garda de Onoare a Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad, intonarea Imnului de Stat al României, un scurt moment religios, rostirea de alocuţiuni adecvate momentului şi depunerea de coroane la picioarele ostaşului din bronz care, cu arma la piept, veghează spre fruntariile ţării.

Revenit la Arad, preşedintele Iohannis a participat la fastuoasa ceremonie de Ziua Armatei desfăşurată la Monumentul Ostaşului Român din Piaţa Avram Iancu, unde alături de militarii români au fost oaspeţii şi partenerii americani din NATO. Garda de Onoare formată din militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul“ din Bucureşti a prezentat onorul, apoi s-au intonat Imnurile statelor român şi american. A urmat slujba religioasă de pomenire a eroilor săvârşită de un sobor de preoţi civili şi militari, în frunte cu PS Timotei, arhiepiscopul Aradului, depunerea de coroane de flori, rostirea jurământului din timpul celui de al Doilea Război Mondial de către membrii asociaţiei „Tradiţia Militară”, exerciţiul demonstrativ „Drill Team” executat cu virtuozitate de militarii Regimentului 30 Gardă din Bucureşti, parada militară şi vizitarea expoziţiei de tehnică militară română şi americană.

La sfârşit, preşedintele Klaus Iohannis a rostit un discurs din care reproducem câteva pasaje: “Astăzi este Ziua Armatei Române, o zi în care sărbătorim Armata, una dintre instituţiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetăţenilor. Mi-aş dori ca și celelalte instituţii publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata României. România şi armata ei trebuie să fie pregătite din toate punctele de vedere. Avem această responsabilitate în primul rând faţă de cetăţenii noştri, dar şi în calitate de stat membru NATO. Mă bucur că alături de noi la această sărbătoare sunt şi partenerii americani. Este şi o zi a cinstirii memoriei eroilor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca acest neam să dăinuiască de-a lungul istoriei, dar şi a celor care au căzut la datorie în misiuni internaţionale, în numele unor valori şi principii universale. Cinste şi glorie eroilor neamului! La mulți ani, Armată Română! La mulți ani, România!

Despre acest eveniment reţinem şi opinia preşedintelui Filialei Judeţene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr. (rez.) Heredea Vasile-Ionel: “Este înălţător şi emoţionant să vezi preşedintele ţării, înalţii comandanţi militari şi trupa cinstind memoria eroilor Armatei Române, împreună cu veteranii, cu rezerviştii militari, cu autorităţile locale şi cu locuitorii din judeţul Arad. Astfel de momente ne îmbărbătează pe toţi şi ne ţin treaz sentimentul datoriei faţă de patrie şi de popor, în aceste vremuri dificile, de cumpănă, prin care trece lumea”.

Manifestările de la Arad au mai cuprins un concert de fanfară susţinut de muzica Regimentului 2 Cavalerie din SUA împreună cu Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie „Banat“ şi s-au încheiat târziu în noapte cu o frumoasă şi mult aplaudată retragere cu torţe şi un minunat foc de artificii.

Mr. (rez.) Dorin Ocneriu, Arad.

Asociatia Traditia Militara Filiala Ziridava Arad a ANCMRR GARDA DE ONOARE MILITARII AMERICANI Onor la presedinte Presedintele Iohannis la Monumentul Detasamentului    Paulis Presedintele Iohannis la Monumentul Ostasului Roman din    Arad Veterani de razboi

Previous Article
Next Article