Filiala Județeană Arad „Ziridava”

Glorie eroilor Detaşamentului Păuliş!
A 71-a evocare a luptelor din 14-19 septembrie 1944 din câmpia Păulişului a adus la Radna, Păuliş şi Ghioroc puţinii veterani ai acelor vremuri, doar şapte luptători nonagenari reuşind să învingă vicisitudinile vârstei şi să vină la căpătâiul camarazilor lor. Din fericire, cultul şi amintirea eroilor se transmite la generaţiile următoare, astfel că fii şi nepoţii lor duc mai departe tradiţia de luptă a eroilor căzuţi şi a veteranilor care au trăit apoi şi unii mai trăiesc şi astăzi.
„Păulişul a devenit pentru noi o localitate de suflet, aici fiind statuia căpitanului-erou Fătu Ioan, mort în luptă, iar la Radna mormântul” aflăm de la ing. Mircea Fătu din Bacău, nepot al eroului, prezent la festivităţi.  „La vârsta de 90 de ani împliniţi, tatăl meu, col. (rtg) Vasile Ionescu, a vrut să vină, ca în fiecare an, să-şi salute camarazii, dar timpul n-a mai avut răbdare cu el şi a trecut în nefiinţă. Eu, fiul lui, am venit şi voi veni mereu, în amintirea acelor tineri care s-au sacrificat pentru patrie” ne spune ing. Vasile Ionescu din Târgu Jiu, fiul veteranului.
Manifestările au început sâmbătă la cazarma din Radna şi la Cimitirul Eroilor, unde comandantul UM 01221, mr. Eliodor Găman, a adresat cuvântul de salut şi a prezentat contextul militar al toamnei anului 1944, iar veteranul Mihail Popescu, vicepreşedinte al ANVR-Secţiunea Detaşamentul Păuliş, a evocat cu lacrimi în ochi momentele dramatice în care tinerii elevi şi soldaţi au înfruntat puhoiul horthyst. Un cuvânt de remember şi de pioasă aducere aminte a rostit protopopul Ioan Jidoi la sfârşitul slujbei religioase de pomenire a celor căzuţi în luptă, urmat de d-na Nuşa Cantemir, vicepreşedintă a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” filiala Argeş, care a citit o poezie dedicată eroinei sergent Elena Chiriţă.
Ceremonialul a culminat la Monumentul Eroilor de pe DN 7, unde un sobor de preoţi militari şi civili în frunte cu PS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a oficiat o slujbă de pomenire, apoi grupul INVICTUS-Ştafeta Veteranilor a înmânat drapelul tricolor veteranului de război gl. Constantin Mărăcine, ca un omagiu dedicat Anului Veteranilor 2015. Arhiepiscopul Timotei, prefectul Aradului – Cosmin Pribac, primarul comunei  Păuliş – Petru Nicoară şi gl. veteran Constantin Mărăcine au rememorat clipele de foc ale luptelor de apărare a pământului strămoşesc.
Din partea Guvernului României, prin Instituţia Prefectului, au fost înmânate diplome şi medalii comemorative veteranilor supravieţuitori ai acelor vremuri de glorie şi de jertfă. Au fost depuse coroane de flori din partea veteranilor de război, a Arhiepiscopiei Aradului şi bisericilor ortodoxe, a structurilor M.Ap.N. şi MAI, a ANVR şi ANCMRR, a primăriilor Lipova, Păuliş şi Ghioroc, a instituţiilor de învăţământ şi a partidelor politice, iar defilarea Drapelului de Luptă şi Gărzii de Onoare ale Batalionului „Radu Golescu” din Arad au încheiat apoteotic o sărbătoare tradiţională pe meleagurile arădene.
Din partea Ministerului Apărării Naţionale a participat gl.mr.dr. Adrian Tonea, locţiitor al Şefului Statului Major General, iar din partea Brigăzii 18 Infanterie „Banat” col. Cristian Dinulică, comandant, col. Iulian Daniliuc locţiitor, lt.col. Claudiu Topor, comandantul Batalionului „Radu Golescu” din Arad, mr. Eliodor Găman, comandantul Batalionului Logistic „Mureş” din Lipova şi numeroşi ofiţeri, subofiţeri şi gradaţi.
ANCMRR a fost reprezentată de gl.mr.(rez.) Heredea Vasile-Ionel, preşedintele Filialei „Ziridava” Arad, precum şi de delegaţii din Arad, Lipova, Timisoara, Lugoj, Mureş, Bihor, iar ANVR de col. (rtg.) Lazăr Gliga, preşedintele Filialei Judeţene „Zărandul” Arad şi delegaţii din mai multe oraşe ale ţării.
Mediul politic arădean i-a avut ca participanţi pe deputatul Dorel Căprar şi mai mulţi consilieri judeţeni, municipali, orăşeneşti şi comunali din tot spectrul politic, cu toţii aducându-şi prinosul de recunoştinţă pentru jertfa tinerilor elevi şi ostaşi din „Detaşamentul Păuliş”. Duminică au avut loc la Păuliş şi Ghioroc slujbe de pomenire a eroilor, cu participarea veteranilor de război, a autorităţilor locale şi a numeroşi cetăţeni localnici.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe  EROII NEAMULUI ROMÂNESC!

A consemnat   Maior( r ) Dorin Ocneriu

Cimitirul eroilor de la Paulis  2015 Cimitirul eroilor Radna 2015 depuneri de coroane in unitatea militara Radna 2015 depuneri de coroane Monumentul Eroilor de la Paulis   2015 Paulis 2015 2 Paulis 2015 6 Paulis 2015

Previous Article
Next Article