Filiala Județeană Alba „GEMINA”

Cercul Militar Alba Iulia și Filiala „GEMINA Alba” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ,,Alexandru Ioan Cuza”, în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, a organizat la Alba Iulia, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor, o serie de activități cultural-patriotice. În cadrul acestora se înscrie proiectul „Un erou, o candelă aprinsă” și care s-a desfășurat în seara zilei de 9 iunie 2021, orele 19.30.
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea Cimitirului de onoare al eroilor din Alba Iulia, iar pentru marcarea acestui eveniment s-a organizat o  procesiune pe traseul Catedrala Reîntregirii – Bulevardul Încoronării – Cimitirul Eroilor, la care au participat: Fanfara județului Alba, un sobor de preoți, oficialități, militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Alba Iulia, elevi militari, foste cadre militare și civili. La cimitir s-a oficiat slujba parastasului de pomenire a eroilor înhumați aici. Momentul a fost urmat de citirea numelui eroilor români, iar elevii militari au aprins candele la cele 435 de morminte iar soldații torțele. A urmat un moment de reculegere și alocuțiuni. La eveniment au participat corul de copii al parohiei ortodoxe Platoul Romanilor, din Alba Iulia, condus de doamna profesor Sorina Matei și interpretul Tudor Furdui Iancu, care au interpretat cântece patriotice. La eveniment au participat primari din șapte localități din județul Alba, însoțiți de rude ale câtorva eroi înhumați aici.
Evenimentul reprezintă o reconstituire a procesiunii desfășurate în 1946, de Ziua Eroilor, când Oficiul Național al Cultului Eroilor „Regina Maria” a predat atunci, Primăriei Alba Iulia, spre administrare, Cimitirul Eroilor din oraș. Drept urmare, această procesiune, organizată în cinstea și onoarea eroilor înhumați aici, se dorește să fie o tradiție de acum încolo și care să se desfășoare, an de an, în ajunul Zilei Eroilor.
 Parteneri în organizarea acestui eveniment sunt Garnizoana Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, ANCE – Filiala Alba, AMVVD – Filiala Alba, Fundația Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României și Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” – Filiala Alba Iulia. 
PROGRAM
09.06.2021, ORA 19.30
TRASEUL: CATEDRALA ÎNCORONĂRII – BULEVARDUL ÎNCORONĂRII-CIMITIRUL  EROILOR
1.   Încolonarea în fața Catedralei și plecarea spre Cimitirul Eroilor 2.   Sosirea la Cimitir și ocuparea pozițiilor
3.   Salutul adresat participanților-col(rtr) Panduru Nicolae
4.  Intonarea Imnului de Stat al României-fanfara ,,Augustin Bena”
5.  Slujba de parastas-sobor de preoti condus de consilierul cultural al Arhiepiscopiei de Alba Pr. Oliviu Botoi.
6.  Cuvânt introductiv despre semnificația evenimentului – col.(rtr) Panduru Nicolae
7.  Alocuțiuni
8.  Rostirea numelui tuturor eroilor căzuți la datorie și înhumați în Cimitirul eroilor-col.(rtr) Neamtu Ovidiu
9.  Aprinderea candelelor la mormintele eroilor-elevii Colegiului Militar National si participantii la eveniment
10.  Moment de reculegere
11.  Moment artistic, susținut de Tudor Furdui Iancu și grupul de copii al Parohiei Platoul Romanilor, condus de prof. Sorina Matei – cântece patriotice.
–    Aprinderea lampioanelor și lansarea acestora.
12.  Încheiere activitate
col(rtr) Panduru Nicolae

Previous Article
Next Article