Filiala Județeană Alba „Gemina”

ULTIMUL VETERAN DE RAZBOI DIN LOCALITATEA OHABA ,JUDETUL ALBA A FOST INMORMINTAT CU ONORURI MILITARE
        Astăzi, 26.02.2022 veteranul de război din Ohaba jud Alba, Mr. (rtg) Muntean Vasile, a fost înmormântat cu onoruri militare. S-a născut în data de 12 decembrie  1921, la Ohaba, județul Alba. A fost  încorporat  în februarie 1943, la Regimentul 82 Infanterie Târnăveni, alături de mulți consăteni, printre care și adormitul intru Domnul  Laurean Deac. Pe frontul din Rusia, dar și în lagăre, au murit din satul lor 42 de soldați, iar pe frontul din Apus, alți 31, în total satul Ohaba având 73 de eroi căzuți în cel de al Doilea Război Mondial.
      În primăvara lui 1944 – aprilie  sunt trimiși pe front în Moldova, iar bombardamentele americane de la Brașov i-au prins pe drum. Muntean Vasile povestește că atunci a văzut pentru prima dată ce înseamnă războiul. Liniile de cale ferată făcute praf, vagoanele și locomotivele distruse și un număr mare de oameni morți, a fost imaginea de groază din debutul unei experiențe pe care eroul nostru nu a uitat-o nicio clipă. 

      În 23 august 1944 aude de armistițiu, însă pe 25 august sunt înconjurați de ruși și duși la Bălți, peste Prut, iar de acolo în lagăr. După trei săptămâni, soldații prizonieri sunt puși în bou-vagon și duși la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre prizonieri erau români, iar ceilalți nemți. În prima iarnă, povestește eroul Vasile Muntean, au murit foarte mulți soldați. Unde a fost dus el erau aproximativ 2000 de prizonieri, alături de care lucrau la refacerea unei uzine electrice. Condițiile de trai erau precare, fiind siliți să doarmă într-un dormitor cu 200 de prizonieri. În prizonierat, Muntean își aducea aminte că a avut un trai mai bun când îi duceau la colhoz la lucru.
     În prima iarnă, 1944 – 1945, nu aveau foc în dormitor, iar prizonierii mureau de frig.

7 octombrie  1948 a fost ziua eliberării din prizonierat pentru eroul Vasile Muntean.
A iubit mult Armata Română, cadrele militare și elevii militari trecându-i des pragul casei sale pentru a-l onora sau aniversa.
       Pe ultimul drum l-au însoțit familia numeroasă dar și militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum, care, în semn de recunoștință, i-au dat ultimul onor. Un ultim omagiu i-a fost prezentat și de oficialitățile locale, primarul localității Ohaba Mihaltan Adrian, reprezentanți din structurile  asociative ale MAPN, ing.Turcu Oimpiu Asociatia pensionarilor silvici –Filiala Alba, jurist Alexandru Retegan-Consiliul Sniorilor Alba Iulia și un public numeros.
     Despre viața sa impresionantă, dar și despre experiența războiului, a vorbit celor prezenți col.(rtr) Panduru Nicolae – președintele Consiliului Județean Alba al Pensionarilor si Persoanelor Vârstnice și președinte al Filialei Alba a ANCMRR. Mulțumim, brav erou, pentru experiențele împărtășite și pentru modelul de viață oferit nouă tuturor!

        Drum lin spre Armata din Cer, MUNTEAN  VASILE!

Previous Article
Next Article