Filiala Județeană Alba „Gemina”

   Astăzi, 22.03.2022, veteranul de război din Municipiul Sebes jud Alba, mr. (rtr) Moga Georghe, a fost înmormântat cu onoruri militare. Venerabilul veteran  Moga Gheorghe s-a născut la Ghirbom, în 9 martie 1923. De curând am fost alături de venerabilul veteran  când a împlinit venerabila vârstă de 99 de ani.
     La 21 de ani, în data de 22.05 1944,  este încorporat la Alba Iulia de către Centrul Militar teritorial și repartizat la R.10 Călărași Sebeș, la  cavalerie și va fi instruit la Sebeș ca cercetaș pentru frontul de Vest, în linia întâi.
     Cavaleria  era o armă a trupelor de uscat – corpul de cavalerie  în cel de Al Doilea Război Mondial era constituit din 6 Bg. Cavalerie, ce aveau in subordine 12 R.Roșiori  si 13 R.Călărași. R. 10 Călărași era constituit ca si grup de cercetare calare. Cavaleria română  în cel de Al Doilea Război Mondial  s-a remarcat  în acțiunile militare din   Basarabia, Caucaz, Crimeea   dar și în campania din vest. In această campanie cavaleria număra cca 50.000 de militari.
     Pe timpul stagiului militar, dar și în participarea sa la cel de Al Doilea Război Mondial a mai făcut parte din următoarele unități militare  astfel:
-În perioada  24 .11.1944 -15.05 1946 din R.1 Călărași Craiova;
-În perioada 15.05 1946-14.06.1946 din R.5 Roșiori Timișoara;
 -În perioada 14.06 1946-19.10.1946 din batalionul Depozit muniții Bucuresti.
Pe front a ajuns până la Praga și și-a îndeplinit sarcinile până a fost lăsat la vatră, în 1946, după un periplu călare din Cehoslovacia până în Craiova, loc unde avea să i se ia calul de armata rusă, iar el retrimis la Timișoara, apoi la București la Ministerul de Război, de unde avea să fie trimis la tăiat copaci în pădure.
   În 1946, se întoarce acasă de la București cu trenul, iar acasă îl aștepta doar tatăl lui, în sărăcie și necaz mare. În viață, mărturisea venerabilul, trebuie să ai credință în Dumnezeu, să nu faci rău la nimeni și să fii mulțumit cu ce ai, cu ce îți dă Dumnezeu, iar familia este foarte importantă. Așa își explica el secretul vieții îndelungate!
În dupa amiaza zilei de 19 martie, datorită unui stop cardio respirator, și-a sfârșit alergarea pe acest pământ.
A iubit mult Armata Română, cadrele militare și elevii militari trecându-i des pragul casei sale pentru a-l onora sau aniversa.
Pe ultimul drum l-au însoțit familia numeroasă dar și militari din garnizoana Sebeș, care, în semn de recunoștință, i-au dat ultimul onor. Un ultim omagiu i-a fost prezentat și de oficialitățile locale, primarul municipiului Sebes Dorin Nistor,  reprezentanți din structurile asociative ale M.Ap.N, lt.col.(r) Albu Daniel-președinte Sucursala Alba AMVVD, lt.col.(r) Bunulescu Marian  – ANCMRR – Filiala-Alba, și un public numeros.
Despre viața sa impresionantă, dar și despre experiența războiului, a vorbit celor prezenți primarul localitatii dar si  col.(rtr) Panduru Nicolae, presedintele Consiliului Judetean Alba al Pensionarilor si Persoanelor Vârstnice si președinte al Filialei Județene Alba a ANCMRR.
Mulțumim, brav erou, pentru experiențele împărtășite și pentru modelul de viață oferit nouă tuturor!
Drum lin spre Armata din Cer, Moga Gheorghe!

Previous Article
Next Article