Filiala Județeană Alba

Lansare de carte  la Căminul Militar  Alba Iulia.
        Cercul Militar Alba Iulia a organizat, miercuri 6 martie a.c., la căminul militar, un eveniment deosebit, închinat femeii și cuvântului. Într-o ambianță plăcută, a fost prezentat volumul „Calendar de Amurg (75)”, apărut de mărțișor anul acesta, la editura Ecou Transilvan, din Cluj Napoca și semnat de scriitoarea și poeta Veronica Oșorheian. La eveniment au participat și membrii ai Filialei Județene Alba a A.N.C.M.R.R. Autoarea s-a născut la 7 martie 1949, în localitatea Leșu, județul Bistrița-Năsăud și, în perioada 1987-2002, a activat ca personal civil (dactilografă și secretară-dactilografă) în cadrul Brigăzii 5 Vânători de Munte Alba Iulia, de unde s-a și pensionat.
       Doamna  Oșorheian este un om de aleasă cultură, cu talent și har dat de Dumnezeu pentru arta scrisului. Operele literare ale scriitoarei sunt deosebit de valoroase atât poeziile cât și  povestirile sau scrierile documentare. Ele reflectă  frumusețea satului romanesc, frumusețea naturii, a oamenilor, preocupări, traditii, obiceiuri, școala, biserica, acte de vitejie, așezate apoi cu multă grijă fie în versuri fie în proză, îmbrăcate în haina pitorescului și a amintirilor, în care dorul, iubirea, copilăria, tinerețea, sensibilitatea autoarei sunt evidente și foarte plăcute. Scriitoarea Veronica Oșorheian, echilibrată în ceea ce face, stăpînită de calm  și siguranță, cu inspirație în creație, cu responsabilitate și drag pentru ceea ce este frumos, cu trăiri de-a lungul vremii și iubire a satului natal (Lesu BN) a scos de-a lungul timpului de sub tipar scrieri în poezie și proză care dau greutate creației sale literare.
      Despre opera literară a scriitoarei s-a scris în presa locală dar și cea bistrițeană, ea fiind prezentă în mai multe dicționare, monografii, reviste și alte publicații.  Pe parcursul întregii activități a fost răsplătită cu premii, diplome, distincții, pentru prodigioasa activitate în domeniul creației culturale, literare și spirituale. Lansarea acestui volum a fost încununată de prezența poetului albaiulian Aurel Pantea, care a avut un rol primordial în debutul autoarei, încurajând-o frecvent pe tot parcursul literar. Cunoscându-i râvna și setea nepotolită de a scrie, poetul Aurel Pantea a punctat că el nu crede că autoarea se va opri la această apariție și îi așteaptă, așadar, alte volume. Invitați la cuvânt au mai fost scriitorul Ioan Popa și istoricii Gabriela Mircea, Doina Dreghici și Constantin Inel, dar și alți prieteni și colaboratori, printre care amintim Elena Anghel, col. (r) Nicolae Panduru, Petru Făgăraș etc. Cei prezenți s-au bucurat și de un scurt moment artistic interpretat la vioară de talentata Beatrice Iancu, elevă la Liceul de Arte „Regina Maria”, Alba Iulia.
          La mulți ani cu sănătate acum la împlinirea frumoasei vîrste de 75 de ani  și poate că după un anumit timp  mai comiteți fapte literare  spre bucuria celor care vă îndrăgesc .
Col.(rtr) Neamțu Ovidiu

Previous Article
Next Article