Filiala „Gemina” Alba a ANCMRR „Al. I. Cuza”

Eveniment deosebit, de Ziua Eroilor, la Alba Iulia

La Cimitirul Eroilor Români din Alba Iulia a avut loc un eveniment deosebit dedicat sărbătoririi Zilei Eroilor, în aceeași zi cu sărbătoarea religioasă Înălțarea Domnului.

Evenimentul a fost organizat de FILIALA „GEMINA” ALBA a ANCMRR „AL. I. CUZA” și a avut ca activitate principal  aprinderea unor candele la fiecare cruce de erou din Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Inițiatorul și moderatorul evenimentului a fost col(r) dr.ing. Constantin Avădanei, vicepreședintele filialei.

Aprinderea acestor candele este închinată jertfelor de sânge ale tuturor eroilor români, cunoscuți și necunoscuți, sacrificiului suprem dat în lupta pentru păstrarea ființei naționale, apărarea continuității poporului român pe aceste meleaguri, realizarea unui stat național român, apărarea culturii și civilizației românești, pentru păstrarea demnității între celelalte popoare pe acest pământ. Alegerea momentului, ca acest eveniment să aibă loc seara, la orele 20.30, în preajma lăsării întunericului are o semnificație deosebită.  Lumina candelelor aprinse să fie vizibilă noaptea până la ceruri, acolo unde se odihnesc sufletele eroilor români căzuți la datorie față de patrie și popor. Flacăra lor, care va arde și mâine, va lumina odihna de veci a eroilor neamului.Totodată prin acest gest de recunoștință, le transmitem eroilor români că ultima dorință a lor „Să nu ne uitați!” este mereu în gândurile noastre.

A urmat un moment religios pentru pomenirea eroilor.

Au luat cuvântul președintele Filialei „Gemina”, general de brigade (rtr) Ioan Belci, domnul Gabriel Pleșa şi viceprimarul minicipiului Alba Iulia, care au arătat semnificația sărbătoririi Zilei Eroilor și au apreciat această acțiune de suflet.

S-a păstrat apoi un moment de reculegere.

A urmat în final aprinderea a peste 300 de candele, câte una la fiecare cruce de erou.

Au luat parte la această acțiune reprezentanți ai autorităților locale, reprezentanți ai filialelor Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, Veteranilor de Război, asociații ale pensionarilor.

O prezență distinctă, care a dat culoare și solemnitate evenimentului, a fost participarea unei formațiuni de elevi de la Colegiul Național Militar „ Mihai Viteazul” Alba Iulia.

A consemnat,

Vicepreședinte al Filialei „Gemina ” Alba.

Col(r)dr.ing. Constantin Avădanei

Previous Article
Next Article