Filiala CAMPINA

Comemorarea Eroilor Germani, Câmpina 14 noiembrie 2015

Col. (r) Marian Dulă, preşedintele Filialei Câmpina a Asociaţiei Naţionale a cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere a prezentat o scurtă informare despre semnificaţia sărbătorii, relaţia cu rezerviştii germani și vizitele reciproce.

După sărbătorirea, în ţară, a Armistiţiului semnat la finalul Primului Război Mondial în data de 11 noiembrie 1918 și a Zilei Veteranilor,  dedicată militarilor români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii şi la acţiuni militare interne cu potenţial ridicat de risc, la Câmpina a avut loc un eveniment deosebit de emoţionant.

Filiala Câmpina a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”  are încheiat un Acord de Parteneriat  cu o asociaţie de rezervişti din Germania (oraşul Achern, landul Baden-Wurtemmberg), acord care prevede, printre altele și comemorarea eroilor celeilalte ţări.

Rezerviştii germani comemorează, de Ziua Eroilor (Ziua Înălţării Domnului), eroii români din Primul război Mondial, morţi in prizonierat și inhumaţi în cimitirul Niederbuhl de lângă Rastatt.

Am comemorat, pentru a doua oară, eroii germani din Cimitirul de Onoare al Eroilor din municipiul Câmpina, respectiv doi ostaşi necunoscuţi, căzuţi în al doilea război mondial. La manifestare a participat și preotul Claudiu Cojan, parohul Bisericii romano-catolice Sfântul Anton de Padova.

Volkstrauertag este declarată sărbătoare națională în Germania. „Ziua comemorării victimelor războiului și violenței” este o zi de comemorare a victimelor războiului, ale opresiunii violente și dictaturii, precum și a soldaților armatei federale germane căzuți în lupte. Se sărbătorește în prima duminică a Postului Naşterii Domnului.

În „Cartea de Aur a eroilor municipiului Câmpina” sunt trecuţi doi ostaşi germani morţi în Câmpina. Este vorba despre RUDOLF  BICK, cu menţiunea: „ostaş german din ESSEN  WEST, de 26 de ani, mort la 27 august 1944, orele 18.00, în cartierul Slobozia cu ocazia luptelor de dezarmare a germanilor. Al doilea, al cărui nume nu se cunoaşte, dar are matricola 963-A, a murit în aceeaşi zi, dar la orele 11.00, din aceeaşi cauză.

Preotul Claudiu Cojan a continuat ceremonia comemorativă dedicată militarilor germani, care s-au jertfit pentru ţara lor, cu o rugăciune.

Întreaga asistenţă a păstrat un moment de reculegere. Militarii în rezervă și în retragere au dat Onorul. Ceremonia s-a încheiat cu participarea la o poză de grup.

DSCN0009 DSCN0010 DSCN0011 DSCN0013 DSCN0014 DSCN0016

Previous Article
Next Article