COMUNICAT Nr. 7 din 28.04.2015

Stimați camarazi

Proiectul legii pensiilor militare de stat, însușit de guvern pe data de 22.04.2015 și trims la Parlament pentru dezbatere și aprobare, a fost acceptat de TOȚI reprezentanții instituțiilor și structurilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. În același timp, un proiect similar, cu unele deosebiri, a fost depus de câțiva parlamentari, la cererea SCMD, cu câteva zile înainte de cel avizat de guvern. Cum era normal, proiectul depus de parlamentari  a fost avizat negativ de Consiliul Economic și Social, având în vedere că guvernul a avizat un proiect discutat și acceptat de toate instituțiile și structurile interesate, promovat de viceprim-ministrul pentru Apărare, Ordine Public și Siguranță Națională,  ministru al Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea și de ministrul Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa.

Această rezolvare, așteptată și acceptată de marea majoritate a pensionarilor militari, este contestată de unele persoane care nu vor, sau nu pot să înțeleagă semnificația și importanța acestei măsuri, primită cu nerăbdare și interes de cei afectați de nedreptățile față de pensionarii militari, promovate de guvernul Boc.  Neînțelegând textul proiectului de lege, unii dintre protestatari cer ca recalcularea pensiilor să se facă pentru toți pensionarii militari, deși o asemenea măsură ar provoca probleme foarte dificile sistemului de pensii militare și ar fi nejustificată, având în vedere că recalcularea pensiilor militare pe baza prevederilor OUG1/2011 a fost o măsură aplicată NUMAI pensionarilor militari, fiind inutilă o nouă recalculare. În același timp, recalcularea pensiilor acordate pe baza legii comune (263/2010) este necesar a fi făcută potrivit noii legi, pentru a deveni și acestea „pensii militare de stat”.

O altă chestiune promovată de unele mijloace media este afirmația că „pensiile militare de stat sunt pensii speciale”. Comentatorilor care susțin această idee greșită le amintim că soldele militarilor nu sunt „venituri”, ci sume acordate de stat celor care, potrivit Constituției României, au ca misiune „apărarea independenței, suveranității și integrității Statului Român” și nu obținerea de venituri. Mai mult, tuturor cadrelor militare active, tuturor militarilor li se reține, potrivit unui articol din proiectul noii legi a pensiilor militare de stat, o sumă corespunzătoare soldei brute, care se varsă direct la bugetul de stat, pentru asigurări sociale. Acest lucru este normal, logic și legal, având în vedere că soldele se plătesc INTEGRAL din fonduri asigurate de la bugetul de stat și nu afectează bugetul de stat al asigurărilor sociale. Sistemul este preluat din legislația anterioară a pensiilor militare de stat, care se practică și în majoritatea armatelor NATO. Numai că unii comentatori media și nu numai, nu se obosesc să vadă reglementările în materie.

Vă vom ține la curent cu evoluția procesului de aprobare a proiectului legii pensiilor militare de stat.

ȘEFUL SEVICIULUI JURIDIC din A.N.C.M.R.R.

Comandor (r) //Constantin ALEXANDRU//

COMUNICAT nr.7 din28.04.2015

Previous Article
Next Article