Filiala Județeana „Ziridava” Arad

ZIUA TANCHISTULUI – SĂRBĂTORITĂ LA CERCUL MILITAR ARAD

În urmă cu 100 de ani, la data de 1 august 1919, regele Ferdinand dispunea înființarea primei unități de „care de asalt” din armata română, punând astfel bazele unei noi arme, Arma Tancuri.

De-atunci, tanchiștii români au parcurs un drum ascendent, presărat cu fapte eroice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și aducându-și contribuția la victoria Revoluției din decembrie 1989.

Instituită ca Zi a Tanchistului Român, ziua de 1 august este sărbătorită de militarii activi și în rezervă de pe tot cuprinsul țării, cu tot fastul cuvenit unor camarazi de elită.

Așa și la Arad, unde la sediul Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. a avut loc un simpozion festiv dedicat Zilei Tanchistului.

Președintele Filialei, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea a deschis activitatea cu un cuvânt de apreciere la adresa tanchiștilor, cadre militare de nădejde ale forțelor armate române, menționând faptul că, deși în municipiu nu a fost o unitate specializată de Tancuri ci doar subunități de Regiment sau Brigadă, în garnizoana Lipova din județul nostru a funcționat de-a lungul timpului Școala de Ofițeri de Rezervă în Arma Tancuri (1965-1997) și Școala de Subofițeri Activi de Tancuri (1990-1992), iar la Chișineu-Criș un Batalion de Tancuri.

Col.(r) Vasile Alexa – ofițer tanchist și comandant Batalion Tancuri la Lipova – a făcut un amplu și documentat remember cu privire la evoluția Armei Tancuri, aducând un cald elogiu înaintașilor și camarazilor care au dovedit măiestrie în conducerea și utilizarea în câmpul tactic a tancurilor de tot felul aflate în dotarea armatei române: franțuzești la început, apoi cehoslovace, poloneze, rusești și de producție românească.

Discuțiile care au urmat au derulat file din cartea de aur a armatei arădene, de toate armele, contribuind la strângerea și mai mult a relațiilor camaraderești din Filială.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article