A.N.C.M.R..R. FILIALA DOLJ – MIHAI VITEAZUL – CRAIOVA
,AM CINSTIT EROII DE LA MĂRĂŞEŞTI”
Cu ocazia zilei de 25 mai ,,Ziua Eroilor”, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina-Maria, Filiala Dolj ,,Fraţii Buzeşti”, împreună cu filiala Dolj ,,Mihai Viteazul” a A.N.C.M.R.R a organizat şi desfăşurat în perioada 24-25 mai o călătorie cu tema: ,,PE URMELE EROILOR DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL”.
Activitatea a fost iniţiată de B.P. al Filialei Dolj ,,Fraţii Buzeşti” al Asociaţiei Cultul Eroilor, organizator d-nul col. (r) Florescu Marinel, cu sprijinul Primăriei Craiova care a pus la dispoziţia celor două filiale resurse financiare pentru închirierea unui autocar pe itinerariul Craiova – Piteşti – Câmpulung – Braşov – Focşani – Mărăşeşti.
Delegaţia a fost condusă de d-nul G-ral de bg.(r) Băluţă Dumitru.
Pentru activitatea de logistică s-a ocupat d-nul col. (r) Zănescu C-tin în colabo-
rare cu structura militară a garnizoanei Focşani.
În prima zi a călătoriei am vizitat MAUSOLEUL DE LA MATEIAŞ din Cîmpulung-Muşcel. Acest obiectiv reprezintă mărturia de jertfă a ostaşilor şi ofiţerilor români care au luptat în primul război mondial pe meleagurile argeşene. Cu ocazia acestui eveniment în interiorul acestui mausoleu, am asistat la o simulare electronică a unei bătălii pentru oprirea înaintării armatei germane şi apărarea trecătoarei RUCĂR-BRAN. În continuare, am vizitat Muzeul cu tehnică de luptă şi uniforme militare ale Armatei Române din primul război mondial.
Seara, am ajuns în garnizoana Focşani, unde am fost cazaţi la Căminul Militar, am vizitat câteva obiective istorice din oraş, îndrumaţi de preşedintele filialei Focşani a A.N.C.M.R.R., am servit masa urmând ca în dimineaţa zilei de 25 mai să ne indreptăm spre Mărăşeşti.
La Mărăşeşti, la Mausoleu am participat împreună cu oficialităţi locale, un pluton de militari , la un ceremonial religios şi militar, urmat de depunere de coroane de flori în memoria celor căzuţi în luptele de la Mărăşeşti. Un grup de elevi a prezentat un moment artistic prin regizarea unei piese de teatru după poezia ,,PENEŞ CURCANUL” ; s-a trecut la apelul celor căzuţi pe câmpul de luptă, s-a prezentat onorul, după care s-a trecut la vizitarea interiorului mausoleului, cu criptele individuale şi comune ale ostaşilor, cu rămăşiţele pământeşti a celor 5073 de ostaşi şi ofiţeri printre care şi fetiţa eroină MĂRIUCA ZAHARIA.
Piatra de temelie a mausoleului a fost aşezată la data de 6 august 1923. În vara anului 1924, a început reintroducerea osemintelor ostaşilor şi ofiţerilor căzuţi pe câmpul de luptă în criptele mausoleului. În septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămăşiţele pământeşti ale generalului EREMIA GRIGORESCU, comandantul Armatei Române din timpul luptelor de la Mărăşeşti.
La 27 septembrie 1924 a avut loc solemnitatea inaugurării criptelor în prezenţa REGINEI MARIA. După 102 ani s-au reluat lucrările de zidire a cupolei monumentului, cunoscută sub numele de CUPOLA GLORIEI ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de Ion Jalea şi Corneliu Medrea, în timp ce fresca din interior a fost pictată de Eduard Săvulescu.
La 18 septembrie 1938 în prezenţa regelui CAROL al II-lea şi a unui numeros public s-a desfăşurat ceremonia de inaugurare a MAUSOLEULUI pe al cărui frontispiciu stă scris ”ÎNTRU SLAVA EROILOR NEAMULUI” şi numele localităţilor unde s-au purtat principalele bătălii de pe Frontul Românesc.
La întoarcerea în garnizoana Craiova pe drumul naţional Piteşti – Slatina, în localitatea COLONEŞTI jud. Olt, am făcut un scurt popas la Statuia Eroului aviator ALEXANDRU ŞERBĂNESCU, unde d-nul g-ral bg. Băluţă Dumitru ne-a făcut o scurtă prezentare a faptelor de vitejie ale acestuia.
Pentru reuşita acestei călătorii de documentare, mulţumim tuturor factorilor care s-au implicat şi sperăm să mai avem parte de asemenea călătorii de documentare.