Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad

AM SĂRBĂTORIT UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA

   Cu ocazia zilei de 27 martie – ziua Unirii Basarabiei cu România, în urmă cu 99 de ani – Primăria municipiului Arad și Consiliul Județean Arad, în colaborare cu alte instituții publice, au organizat un simpozion dedicat acestui moment de mare însemnătate în istoria neamului românesc. Printre protagoniștii evenimentului au fost și membrii Filialei „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., reprezentați de slt.(r) Gavril Țerigar-secretar Filială, col.(r) Constantin Butunoi, cpt.(r) ing. Ioan Gorici, cpt.(r).prof.dr. Ioan Tuleu și alții.

Din expuneri am reținut importanța actului de la 27 martie 1918, prin care Sfatul Țării Republicii Moldovenești a semnat unirea cu România. Gestul basarabenilor a fost primul din seria de fapte mărețe prin care s-a făurit România Mare, următoarele fiind 29 noiembrie 1918 – unirea Bucovinei și 1 decembrie 1918 – unirea Transilvaniei, Banatului Crișanei și Maramureșului.

Visul de veacuri al poporului român de a trăi într-un singur stat a fost împlinit prin voința populară, prin înțelepciunea și patriotismul elitelor intelectuale, în anul 1918. Deși era în plin război, deși România era parțial ocupată de forțele dușmane, basarabenii n-au ezitat să revină la sânul patriei mamă. Este cu atât mai meritorie fapta lor, cu cât ea a deschis calea spre unificarea deplină a românilor din ținuturile înstrăinate, cu cei din Regatul României. Fie de veșnică aducere-aminte această zi măreață de 27 martie, care pare a fi o zi astrală a moldovenilor, întrucât cu 70 de ani mai devreme, tot la 27 martie, anul 1848, a avut loc la Iași mișcarea revoluționarilor moldoveni în frunte cu Alexandru Ioan Cuza, patronul asociației noastre militare” a declarat președintele Filialei “ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

4-facsimil-unire Basarabia 99 1 Basarabia 99 3 Basarabia 99 4

Previous Article
Next Article