01 AUGUST 2021 – ZIUA TANCHIȘTILOR DIN ROMÂNIA

REGIMENTUL 2 CARE DE LUPTĂ PE FRONTUL DE VEST

            Anual, la 1 august se sărbătorește în Armata Română „Ziua Tanchistului”, această dată amintind de înființarea primei unități de tancuri, în anul 1919.
            Întrezărind marile posibilități ale tancului, România a fost printre primele țări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată. Pentru realizarea acestui scop, un moment cu profunde semnificații pentru istoria armei tancuri în armata română o constituie înființarea, la 1 august 1919, a primului Batalion de Care de Luptă, dizlocat la Mihai Bravu (lângă București).
            În rândurile următoare vom rememora participarea Regimentului 2 Care de Luptă la campania împotriva Germaniei fasciste în primăvara anului 1945.
Întorși de pe frontul răsăritean unde au luptat pentru eliberarea frumoaselor plaiuri basarabene, în componența Diviziei 1 Blindate, bravii tanchiști români au participat la operațiunea de curățare a Bucureștiului și Văii Prahovei de trupele fasciste care încercau cu disperare să întoarcă „roata istoriei” în urma evenimentelor care au marcat destinul României la 23 august 1944.
            Regimentul 2 Care de Luptă și-a refăcut capacitatea de luptă și, la ordinul Statului Major General , a continuat, alături de întreaga Armată Română, acțiunile de luptă împotriva trupelor fasciste și horthiste care doreau cu orice preț oprirea ofensivei Coaliției Națiunilor Unite și asigurarea timpului necesar pentru realizarea himericelor arme ale lui Hitler capabile să schimbe soarta războiului.
            Pregătirea regimentului pentru misiune a început prin completarea efectivelor, înzestrarea cu armament, tehnică de luptă și materiale, instruirea personalului pentru luptă și imprimarea spiritului de învingător, astfel că, la începutul anului 1945, acesta avea un efectiv de peste 1000 de militari și 79 mașini de luptă, structura aflându-se sub comanda experimentatului colonel Stan Zătreanu.

            Primind ordinul de deplasare pe front, Regimentul 2 Care de Luptă a ajuns în zona de desfășurare a operațiunilor militare de pe teritoriul Cehoslovaciei, la 9 martie 1945, întrând în subordinea Brigăzii 27 Tancuri de Gardă din Armata 7 de Gardă Sovietică.
            În cursul nopții de 25/26 martie 1945, Regimentul 2 Care de Luptă trece râul Hron și intră în luptă cu Batalionul 1 Tancuri grupat, iar cu Batalionul 2 Tancuri dispersat cu câte o companie la 3 regimente de infanterie sovietice, reușind să străpungă poziția inamicului pe un front de 10 Km și o adâncime de 9 Km.
            Continuând ofensiva în ritm susținut, Regimentul 2 Care de Luptă a forțat din mișcare râurile Zitava, Mitra și Vah. Încă o pagină glorioasă din istoria tanchiștilor români se scrie în luptele duse pentru eliberarea orașului Bratislava – important centru industrial, politic și administrativ.
            La 9 aprilie 1945, Regimentul 2 Care de Luptă a intrat pe teritoriul Austriei, participând în continuare la acțiunile ce se desfășurau în cadrul „Operației Viena”. Pentru a realiza surprinderea, Regimentul 2 Care de Luptă a trecut la atac fără pregătire de artilerie și prin manevre iscusite a cucerit localitatea Hohenruppersdorf, situată la 20 Km de Viena. Trupele germane au făcut eforturi pentru a recuceri localitatea și timp de două zile tanchiștii români au respins contraatacurile inamicului. Lupta din 12 aprilie rămâne memorabilă și a fost cea mai grea din șirul luptelor purtate de regiment.
În zilele următoare, tanchiștii români au depășit frontiera Austriei, trecând din nou pe teritoriul Cehoslovaciei. Continuându-și ofensiva în zona Brno, Ziua Victoriei i-a găsit în plină înaintare spre Praga. În cursul acestor acțiuni ei au capturat 18 tancuri, 43 tunuri, 68 aruncătoare de mine, 86 mitraliere, 55 autovehicule și peste 4000 de soldați și ofițeri, dar au și pierdut 100 de soldați și ofițeri – morți și răniți, 28 de tancuri au fost distruse și 49 de tancuri grav avariate.
Ne mândrim cu faptul că printre militarii Regimentului 2 Care de Luptă a fost și veteranul de război băimărean – locotenent colonel Vasile Cuciulean – decedat în anul 2017 – care alături de camarazii săi a purtat drapelul românesc în luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei și Austriei, acoperidu-l de nepieritoare glorie!
Jertfele tanchiștilor români se adaugă sutelor de mii de eroi căzuți în războaie pentru neatârnarea, libertatea și gloria neamului românesc. Glorie veșnică eroilor care au căzut în luptele pentru libertatea României!
La împlinirea a 102 de ani de la înfiinţarea primei structuri de blindate în armata României, cu speranţă şi încredere într-un viitor mai bun pentru Armata Română – în general şi pentru tanchişti – în special, urez militarilor tanchişti, activi, în rezervă sau retragere, veteranilor de război, din garnizoana Baia Mare şi din judeţul Maramureş şi tuturor simpatizanţilor armei tancuri, de ziua armei, sănătate, succese, bunăstare, recunoaşterea pe care o merită din plin şi viaţă lungă!
La mulţi ani tanchişti !!!
Col. (rtr.) Ionel Corcodel
Președinte executiv al Filialei ”Bogdan Vodă” Maramureș
          a Asociației Naționale a Veteranilor de Război

Previous Article
Next Article