Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR „Al. Ioan Cuza”

100 de excursii (aprilie 2012-august 2019)

          Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Al. I. Cuza” (ANCMRR) ființează din vara anului 1990, fiind una dintre cele mai vechi structuri asociative a militarilor din România, proveniți din MApN.

De-a lungul anilor, cadrele militare care au decis să se asocieze au desfășurat numeroase activități de socializare: revelioane comune, participarea în grup la diverse lansări de carte, la concerte, sărbătorirea Zilei Femeii, Ziua Armatei Române, Ziua Națională etc. Cercul Militar Sibiu, unde își are sediul filiala noastră, găzduiește permanent Comitetul și Biroul executiv al filialei, iar în zilele de joi, de la orele 10 până la 12, au loc ședințele săptămânale ale membrilor filialei.

Cu ocazia Adunării Generale și a alegerii noii conduceri a filialei, din luna martie 2012, s-a ridicat și problema efectuării unor excursii cu familiile militarilor rezerviști. Se urmărea vizitarea unor obiective istorice sau doar turistice din zona sibiană și nu numai.

Având în vedere că noul președinte ales, Col.(r) Ioan Părean, a condus, în anii în care era încă în activitate, Cercul de Turism Montan „Cindrelul” al Garnizoanei Sibiu, a fost desemnat să organizeze excursii, de data aceasta pe mijloace auto, pentru membrii filialei și familiile acestora.

S-a început cu o excursie de o zi, pe traseul: Sibiu – Sebeș – Alba Iulia – Mănăstirea Râmeți, iar la întoarcere s-a vizitat frumoasa cetate nobiliară de la Câlnic, județul Alba. În prima excursie, s-a mers cu două microbuze. Apoi, rând pe rând, ne-am deplasat din ce în ce mai departe; s-au vizitat orașe, cetăți și castele, case memoriale, saline, monumente istorice, mănăstiri etc.

De la incomodele microbuze cu care am început, s-a trecut la autocare spațioase, cu care ne puteam deplasa la distanțe din ce în ce mai mari, iar spre unele destinații am zburat chiar cu avionul (Israel).

Astfel, încetul cu încetul, am străbătut întreaga țară, iar începând din vara anului 2015, am depășit hotarele României. Până în prezent, am efectuat excursii externe în: Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Franța, Austria, Bulgaria, Grecia, Italia, Israel, Polonia și Republica Moldova. În ultimele luni ale acestui an, vom mai vizita: Ucraina, Israel și Turcia, iar trecerea dintre ani, Revelionul 2020, îl vom face în Grecia.

În anul care urmează, avem în vedere vizitarea marilor metropole: Atena, Roma, Paris, Viena și …bătrânele piramide ale Egiptului.

În peregrinările noastre prin țară, rareori am străbătut același traseu. Am combinat astfel itinerariile, încât să vedem mereu locuri noi. Avem câteva zone pe care le vizităm în fiecare an: Delta Dunării și Gura Portiței, Nordul Moldovei, Maramureșul, Clisura Dunării și, nu în ultimul rând, șoseaua Transalpina.

De-a lungul timpului, ni s-au alăturat numeroși sibieni și nu numai, care au solicitat să-i primim în filiala noastră în calitate de membri susținători (conform Statutului ANCMRR). Ei n-au fost niciodată militari de carieră, dar s-au adaptat perfect cerințelor grupului de militari rezerviști în ceea ce privește punctualitatea, seriozitatea și coeziunea grupului.

Acești membri „susținători” ai filialei noastre, dintre care cei mai mulți sunt pensionari, au fost: ingineri, profesori, medici, economiști, juriști, muzeografi etc., care împreună cu militarii rezerviști, alcătuiesc o adevărată familie și se bucură că pot lua parte la diversele activități desfășurate în cadrul filialei noastre. S-a creat astfel o adevărată simbioză între caracterul auster și cazon al rezerviștilor militari și civismul și relaxarea aduse cu ei de către prietenii noștri proveniți din viața civilă.

Am realizat o insignă a grupului, purtată cu mândrie de toți participanții la excursii. Pe un disc roșu-albastru este inserat, cu galben, conturul hărții județului Sibiu, care poartă pe el „roza vânturilor” și inscripția „Grupul de Turism Sibiu”. Această insignă este distribuită gratuit membrilor care participă prima dată la o excursie de-a noastră.

În fiecare an, în luna decembrie, lună fără excursii, are loc un concurs cu tema: Recunoașterea obiectivelor istorice și turistice din România, vizitate în anul în curs. Fotografiile sunt prezentate video și toți participanții din sală scriu răspunsurile pe chestionare tipărite. Câștigătorul sau câștigătoarea concursului primește: o cupă personalizată, o cupă transmisibilă, o diplomă și…o excursie gratuită, prima din anul următor. Pot participa cu șanse egale atât militarii rezerviști, cât și membrii susținători. Anul acesta, 2019, suntem la cel de-al V-lea concurs. Primul concurs a fost câștigat de către un rezervist, iar următoarele, de doamne din rândul membrilor susținători.

Toate activitățile filialei, inclusiv excursiile, sunt cuprinse în albume anuale (≈300 pagini color), intitulate: Cronica Ilustrată a Filialei Județene Sibiu „Gl. Ilie Șteflea a ANCMRR, vol …, anul…. Activitățile din acest an calendaristic vor fi incluse în volumul al VI-lea, care va apărea în ianuarie 2020.

În anul 2018, anul Centenarului României, am realizat un baner tricolor cu însemnele noastre și anul jubiliar, pe care l-am purtat permanent cu noi. Din nordul Moldovei la Cazanele Dunării, de la Prut la Timișoara, din Deltă și până în Maramureș, l-am avut permanent cu noi și ne-am fotografiat cu el, avându-l în fața grupului. Anul acesta, anul centenarului excursiilor noastre, avem alt baner tricolor pe care este scris, cu litere mari: Sibiu – România.

Cea de-a 100 excursie și cea mai recentă am sărbătorit-o la prietenii noștri, rezerviștii argeșeni. Traseul pe care l-am urmat a fost următorul: Sibiu – Avrig – Cârțișoara – Transfăgărășan (cu opriri la Bâlea Lac și Barajul lacului Vidraru) – Curtea de Argeș (unde s-au vizitat: Mănăstirea Argeșului, Muzeul Arhiepiscopiei, necropolele regale, Fântâna lui Manole etc.) // Curtea de Argeș – Domnești – Mănăstirea Curbii de Piatră – Nucșoara – Domnești – Mănăstirea Aninoasa – Câmpulung Muscel – Mănăstirea Nămăești – Mausoleul Eroilor de pe dealul Mateiaș – Dragoslavele – Rucăr – Bran – Vulcan – Codlea – Făgăraș – Sibiu.

La Curtea de Argeș, prietenii și colegii noștri argeșeni au organizat o masă festivă comună, cu muzică și „lăutari”, cu un meniu bogat și băuturi de calitate, dar și cu un tort, pe care era scris: „La mulți ani, 100 de excursii!”.

Până după miezul nopții, muzica și dansul nu s-au mai oprit. A fost o seară specială, pe care nu o vor uita cei 80 de sibieni participanți la această excursie jubiliară.

Cu ocazia celor 100 de excursii s-au făcut peste 10 000 de fotografii, pe care sperăm să le tipărim într-o carte album, cu explicații la fiecare imagine.

100 de excursii. Multe, puține !? Dar ce mai este suta în ziua de astăzi?

Și… numărătoarea nu se oprește aici!

Previous Article
Next Article