Filiala Județeană Cluj

SIMPOZION
Filiala Județeană Cluj a ANCMRR împreună cu celelalte organizații asociative din Corpul Rezerviștilor Militari Cluj au organizat în data de 16.10.2023 la Cercul Militar Cluj-Napoca un    Simpozion având tematica „Biserica și Armata”.
            La această activitate închinată Zilei Eliberării Clujului la data de 11 octombrie 1944 și Zilei Armatei României, la 25 octombrie, au contribuit de asemenea Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
           Împreună cu rezerviștii militari la lucrările Simpozionului au participat ca invitați de onoare ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, Episcop de Gherla – Cluj, domnul Vakar Valentin Istvan, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, col. Cristian Maxim, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Cluj, col. Sebastian Florin Clițan, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, domnul gl.mr.(r.) Ioan Manci, președintele  Asociației Ofițerilor în Rezervă, Filiala Cluj, maior Emilia Sima, Spitalul Militar de Urgență Cluj, precum și cadre militare active din Comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, studenți ai  facultății de istorie de la UBB Cluj-Napoca și un grup de preoți militari și civili. Nu în ultimul rând trebuie amintit că acest simpozion s-a desfășurat sub egida Zilelor Academice Clujene și în cadrul Proiectului „ANCMRR Al. I. Cuza – 100 de ani„.
       În numele conducerii Corpului Rezerviștilor Militari Cluj dar și al Biroului Permanent al Filialei Județene Cluj a ANCMRR „Al.I. Cuza”, col.(rtr) Ioan Pogan, președintele Filialei Județene a ANCMRR le-a adresat un călduros „Bun venit” tuturor invitaților și participanților. Pentru inceput s-a intonat Imnul Național al României și a fost invitat Înaltpreasfițitul părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei să binecuvânteze lucrările simpozionului și să adreseze un cuvânt de învățătură din care am reținut că această manifestare de suflet subliniază colaborarea dintre biserică și armată de-a lungul vremurilor. Arătând că această colaborare se regăsește și în Sfânta Scriptură, Preasfințitul a amintit mai multe nume de sfinți militari care au îmbrățișat creștinismul. De asemenea a relevat că Sfântul Ștefan cel Mare avea pe steagul său de luptă icoana Sf. Gheorghe, purtătorul de biruință. Când s-a   realizat România Mare, colaborarea dintre armată și biserică a fost foarte bună. Această conlucrare trebuie să continue la fel de bine și în viitor. 
          În semn de înaltă prețuire pentru contribuția adusă la strânsa colaborare între biserică și armată, Înaltpreasfițitul Andrei a oferit președintelui Filialei Județene Cluj a ANCMRR, cea mai înaltă distincție conferită de Mitropolie, medalia „Crucea Transilvană”. Despre buna colaborare dintre Biserică și Armată a vorbit și Preasfințitul Claudiu Lucian Pop, care a subliniat partea spirituală, de iertate și purificare, de pace și de respingere a războiului. În aceeași notă, domnul vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Vakar Valentin Istvan a reiterat în cuvântul său că Biserica și Armata sunt făuritoare de pace. A adăugat apoi că nu este normal ceea ce se întâmplă în prezent în Ucraina, Israel și Gaza și a concluzionat că aceste două importante instituții trebuie să conlucreze pentru binele cetățenilor, pentru pace, credință și iubire între oameni și popoare.
          În continuare au fost prezentate comunicările: „Implicațiile creștinismului în istoria poporului român” susținută de preacuviosul părinte Emanuel Cășveanu, „Armata și Biserica – repere fundamentale ale societății românești” susținută de domnul comandor în rezervă Ștefan Popa și „Biserica și Armata – repere fundamentale între tradiție și contemporaneitate„, susținută de domnul comisar șef Marian Adrian, directorul Școlii de Agenți de Poliție.
           De asemenea domnul Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „Gheorghe Barițiu” al Academiei Române a prezentat un interesant material referitor la „Clerul militar în al doilea război mondial„. Toate aceste lucrări au subliniat permanenta și benefica comuniune dintre Biserică și Armată.  Despre „Luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord” a vorbit generalul de brigadă dr. Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În finalul prelegerilor, col.(rtr) Ioan Pogan a prezentat lucrarea „Armata și Biserica în trecutul neamului românesc„.
            Simpozionul s-a încheiat cu un recital de cântece interpretate de corul „Napoca – Viva” al Filialei Județene Cluj a ANCMRR, care a încântat întrega asistență. Simpozionul, în întregimea sa, a fost o reușită, o activitate de suflet, de informare și evocare deosebit de utilă.

Previous Article
Next Article