Filiala Judeţeană ARAD ,,ZIRIDAVA”

ZIUA ARMATEI – SĂRBĂTORITĂ LA ARAD ÎN CONDIȚII DE PANDEMIE

25 Octombrie a fost de regulă o zi frumoasă de toamnă, în care armata era cinstită la ziua ei cu tot fastul meritat de această instituție fundamentală a statului român. Din păcate, anul acesta a fost nefast pentru întreaga lume din cauza pandemiei de Covid 19, astfel că multe manifestări publice tradiționale s-au anulat, altele s-au redus la maxim ca durată și ca număr de participanți.

Este totuși lăudabil că autoritățile centrale și locale au decis să sărbătorească Ziua Armatei în toate garnizoanele din țară, în special la locurile cu un puternic impact istoric și cu deosebită relevanță eroică. Astfel de locuri sunt și în municipiul și în județul Arad, unul dintre ele fiind impozantul monument al EROILOR DETAȘAMENTULUI PĂULIȘ de pe DN 7. Aici, în ziua de duminică, 25 Octombrie, la orele amiezii, s-a desfășurat o frumoasă ceremonie militar-religioasă dedicată eroilor neamului căzuți pentru respingerea agresorilor horthyști și hitleriști în toamna anului 1944 și eliberarea teritoriului național.

Au participat prefectul Gheorghe Stoian și subprefect Olimpia Popa, deputatul Glad Varga, primarul comunei Păuliș ing. Ioan Turcin, comandantul C.M.J. Arad lt.col. Ciprian Filimon împreună cu cadre din C.M.J, lt.col. Marcel Pop din comandamentul Brigăzii 18 Cc. „Decebal” Timișoara, lt.col. Sorin Semediuc din comandamentul Bg. 81 Mc. „General Grigore Bălan” Bistrița, șefii structurilor M.A.I. din Arad, consilieri județeni, municipali și comunali.

Ca de fiecare dată, nu a lipsit delegația comună a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad, Asociației Naționale a Veteranilor de Război – Filiala Județeană „ZĂRANDUL” Arad și Asociației Naționale „Cultul Eroilor – Regina Maria” – Filiala Județeană „AVRAM IANCU” Arad, în frunte cu președinții acestor filiale: general maior (r) Vasile Ionel Heredea, colonel (r) Sandu Crișan și colonel (r) Marcel Lucaciu.

Serviciul religios de pomenire a eroilor a fost săvârșit de pr. militar mr. Adrian David și de pr. Daniel Ungur, parohul Bisericii Ortodoxe din Păuliș, iar Garda de Onoare și Fanfara Brigăzii din Timișoara au dat onorul și au interpretat Imnul Eroilor, pe acordurile căruia au fost depuse coroane de flori la monument.

În alocuțiunile rostite cu această ocazie, primarul Ioan Turcin și consilierul județean Ionel Bulbuc au evocat jertfa ostașilor români pentru eliberarea patriei în al Doilea Război Mondial.

Prefectul Gheorghe Stoian a dat citire Mesajului Primului Ministru Ludovic Orban, iar lt. col. Ciprian Filimon pe cel al Ministrului Apărării Naționale, gl. Nicolae Ciucă.

Ziua Armatei trebuie sărbătorită indiferent de condițiile sociale, medicale sau meteorologice existente. Nimic nu ne poate opri în demersul demn de a omagia și comemora camarazii care au făcut suprema jertfă cu arma în mână, pentru eliberarea și apărarea pământului strămoșesc, a românismului și a credinței creștine. Activitatea de azi ne impune nouă, rezerviștilor militari din filiala arădeană a A.N.C.M.R.R. o obligație în plus, având în vedere că ostașii activi din Arad sunt plecați departe de țară, în misiune în Afganistan. Felicit camarazii din Subfiliala Lipova pentru modul în care au fost și ei prezenți la locurile de rezonanță istorică din oraș.  Cinstire eternă eroilor din trecut, glorie și onoare celor care azi poartă în mâini și la piept armele și steagul tricolor!” declară gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article