Filiala Judeţeană Bihor ,,Gl. Traian Mosoiu”

ACTIVITATE DESFĂȘURATĂ DE ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI LA ORADEA

ANCMRR ,,A.I.Cuza” filiala Judeţeană Bihor ,,Gl. Traian Mosoiu” în parteneriat cu Universitatea Agora din Municipiul Oradea, Internaţional Schol Agora, Garnizoana Oradea, Cercul Militar Oradea, ANCE „Regina Maria” filiala Bihor, ANVR filiala Bihor, a organizat un simpozion dedicat zilei Armatei României intitulat ,,Importanţa Zilei Armatei României la împlinirea a 75 de ani de la eliberarea teritoriului naţional” care a avut loc în data de 24.10.2019 orele 11.00 în sala de festivităţi a Centrului de Excelență NATO Oradea.

Moderatorul simpozionului a fost gl.bg.(r) dr. Creţ Vasile, preşedintele ANCMRR „Gl. Traian Moşoiu”, filiala Bihor.

Simpozionul a debutat cu intonarea Imnului Național de către corul ,,ARISTON” al Liceului de Arte coordonat de d-na. prof. Ionoi Alexandra.

A urmat momentul de salut adresat de către organizatori invitaților și participanților de către d-l. gl. bg. (r) dr. Vasile Creț.

Au conferenţiat următorii :

–    Preot capelan lt.col. Ioniţă Mircea, preotul garnizoanei Oradea care a prezentat materialul „Armata şi biserica două instituţii fundamentale ale statului român.”

–    Avocat Paşcu Balaci, membru al Uniunii Scriitorilor din România care a prezentat materialul ,,Armata Română şi satul românesc”.

–    Gl.bg.(r) Grigore Bartoş care a prezentat materialul ,,Armata Română în Campania din est, 22.06.1941 – 23.08.1944”.

–    Col. dr. Kis Alexandru, ofiţer specialist în cadrul Centrului de Excelenţă NATO, care a prezentat materialul ,,Centrul de Excelenţă NATO la 10 ani de la acreditare”.

–    Prof. univ. Alexandru Porţeanu din Academia Română, preşedinte al Asociaţiei Refugiaţilor din România care a prezentat materialul ,,75 de ani de la eliberarea N-V Transilvaniei de sub ocupaţia Ungariei hortiste şi a Germaniei fasciste.”

A urmat un program artistic susţinut de :

–    Taraful popular al Liceului de Arte coordonat de dl. Prof. Sorin Miescu

–    Grupul folkloric “Simboluri bihorene” coordonat de dna. Prof. Aurica Boţu care a interpretat un purpuriu de trei cîntece patriotice

–    Corul “Ariston” al Liceului de Arte coordonat de dna. director Mihaela Bondar şi dna. prof. Ionoi Alexandra care a interpretat Imnul României şi trei cîntece patriotice.

–    Corul şcolii gimnaziale din Hidişelul de Sus, coordonat de dna. Director prof. Elena Moza şi dna. prof.Anca Călinescu, care a interpretat trei cîntece patriotice.

–    Eleva Oana Berdie din cadrul Liceului Onisifor Ghibu, originară din Hidişelul de Sus, care a interpretat trei cîntece patriotice.

Printre participanți s-a numărat comandantul garnizoanei Oradea, cadre militare active din Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, ISU Oradea, Inspectoratul Poliției de Frontieră al județului Bihor, Școala Agenți Poliție de Frontieră ,,Avram Iancu” Oradea, CMDTA Oradea, Spitalul Clinic de Urgență ,,Avram Iancu” Oradea, CMJ Bihor, Centrul 54 Comunicații, Centrul de excelență NATO.

Au fost invitaţi și au participat la simpozion cadre universitare, cadre didactice din mediul preuniversitar, studenţi, elevi, cetăţeni ai municipiului Oradea, cadre militare active, în rezervă şi în retragere din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

  SECRETAR EXECUTIV A.N.C.M.R.R. ,,General TRAIAN MOŞOIU” – FILIALA BIHOR     

  lt.col. (r) dipl.ec. TUDOR ALEXANDRU – COSTEL

Previous Article
Next Article