INFORMARE – interviul acordat de ministrul Apărării Naţionale ziarului „REZERVISTUL”

Cu ocazia ZILEI ARMATEI ROMÂNIEI – 25 Octombrie 2012, ministrul Apărării Naţionale a acordat un interviu ziarului „REZERVISTUL”, editat de A.N.C.M.R.R. Filiala „Henri Coandă”  Iaşi, publicaţie de informare militară, educaţie patriotică, spiritualitate creştină, cultură, artă şi atitudine civică.

Cu acest prilej ministrul Apărării Naţionale a prezentat o parte din preocupările ministerului pe linia întăririi organismului militar, înzestrării armatei şi soluţionării problemelor sociale ale cadrelor militare active şi în rezervă.

Prezentăm, în sinteză, unele probleme precizate de ministrul Apărării Naţionale privind pensionarii militari, astfel :

La întrebarea reporterului referitoare la repararea nedreptăţilor făcute pensionarilor fie prin reducerea pensiei, fie prin reţinerea nejustificată a contribuţiei la asigurările de sănătate, ministrul Apărării Naţionale a spus următoarele :

„Aceşti oameni se simt încă obligaţi faţă de armată, pentru ei datoria nu s-a încheiat odată cu trecerea în rezervă; educaţia şi sentimentul datoriei nu le permite aşa ceva. Dar, datorită loviturilor primite în ultimii ani, spiritul de corp a fost şi el afectat atât în armata de rezervişti cât şi în cea activă. Armata şi instituţiile componente ale sistemului naţional de apărare sunt singurele structuri unde se face periodic o analiză a stării moralului la activi. La rezervişti aproape că nu mai este nevoie, se vede din acţiunile şi cererile – îndreptăţite, ale asociaţiilor acestora.

Să nu uităm că situaţia rezerviştilor şi modul cum aceştia sunt trataţi de noi acum sunt indicatori şi barometre care arată celor activi ce îi aşteaptă, lovind  deci  în rezervişti, practic lovim în toată armata, fie ea activă sau în rezervă”

În ceea ce priveşte recuperarea sumelor pentru rezerviştii cărora le-au scăzut pensiile prin recalculare sau revenirea la pensiile din luna decembrie 2010 ministrul Apării Naţionale a precizat :

„Intenţionăm să promovăm un act normativ în următoarea perioadă prin care să rezolvăm mult discutata şi disputata problemă a pensiilor diminuate în urma revizuirii, în sensul revenirii la cuantumul din decembrie 2010. Dar va trebui să găsim soluţii să dăm înapoi oamenilor ceea ce li s-a luat în mod abuziv, chiar dacă o vom face în tranşe lunare, dacă nu există sume disponibile pentru acordarea acestor sume în totalitate într-o singură tranşă. Asta se va face abia în anul care vine”

La întrebarea referitoare la asigurarea drepturilor militarilor activi şi în rezervă la asistenţa medicală gratuită, ministrul Apărării Naţionale a precizat că „ întrucât Legea 80 stipulează dreptul la asistenţă medicală gratuită am luat măsuri ca, măcar în ceea ce priveşte medicamentele, aceasta să fie respectată. Mai sunt şi alte aspecte care trebuie puse la punct în sistemul medical.

Sunt aspecte care ţin de corelări ale prevederilor şi ordinelor M.Ap.N. cu altele venind de la Ministerul Muncii, al Sănătăţii , ca să numai vorbim de Finanţe.

Am avut o discuţie cu directorii spitalelor militare; ceea ce am aflat, vizavi  de sistemul sanitar, de fondurile obţinute de casa de asigurări de sănătate OPSNAJ, m-a pus pe gânduri. Dacă fondurile respective ar intra în bugetul spitalelor, am avea posibilitatea susţinerii acestora”.

La finalul interviului, ministrul Apărării Naţionale a urat ca „sărbătoarea noastră din acest an, Ziua Armatei României, să readucă în sufletele tuturor militarilor, membrilor lor de familie, întregului personal al Armatei, tuturor celor care iubesc Armata, speranţele într-un viitor mai bun, mai multă bunăstare, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor.

La mulţi ani, dragii mei ostaşi  !”

x  x  x

Stimaţi colegi,

Mulţumim filialelor care ne-au felicitat şi celor care ne-au trimis o serie de materiale cu ocazia Zilei Armatei României.

Ne folosim de acest prilej pentru a evidenţia necesitatea continuării colaborării între filiale precum şi între Biroul Permanent Central şi filiale.

Vă dorim sănătate şi spor în activităţile ce le desfăşuraţi pentru întărirea şi unitatea asociaţiei noastre.

BIROUL  PERMANENT  CENTRAL

 

 

Next Article