Filiala TULCEA
9 MAI 2017: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei
Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Ziua Uniunii
Europene.
Ziua de 9 Mai reînvie în conştiinţa poporului român trei evenimente majore din istoria sa: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.
Războiul română-ruso-turc din 1877, numit şi Războiul de Independenţă, a produs ruptura definitivă a ţărilor române în raportul de vasalitate faţă de Imperiul Otoman. Mult mai numeroasă, armata Imperiului Rus, susţinută de militarii români, reuşesc să învingă turcii. Mihail Kogălniceanu proclamă independenţa României pe 9 mai 1877.
La 9 mai 1877, sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor proclamă Independenţa de Stat a României. Romania si-a proclamat independența față de Turcia. Hotărârea a fost adoptată în sesiunea extraordinară a Adunării Deputaților, iar in următoarea zi, 10 mai, senatul a votat „Legea independenței”. Aceasta a fost promulgată imediat de către regele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plății tributului de 914.000 lei, suma fiind direcționată către bugetul apărării.
Chiar dacă primii ani de domnie s-au caracterizat printr-o acută instabilitate politică, Carol I s-a implicat în politica internă și externă a țării. Astfel, a stimulat organizarea instituțiilor statale, mai ales a armatei, care a jucat un rol hotărâtor în obținerea Independenței de Stat în 1877-1878.
9 Mai 1945-„Ziua Victoriei“ este momentul capitulării Germaniei naziste. Au semnat actul de capitulare Germania, prin generalul Alfred Jodl, Uniunea Sovietică, generalul-maior Ivan Susloparov şi SUA, prin generalul Beddel Smith. Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.
La 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea plasarea producției de cărbune și oțel sub controlul unei autorități comune, pentru a se controla în acest fel producția de armament și posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit site-ului europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European la Milano, în 1985.
Ca in toate garnizoanele din țară și la Tulcea au fost manifestări comemorative dedicate acestei zile cu triplă semnificație. Una dintre acestea a avut loc la Monumentul Independenței, la care au participat prefectul judetului – LUCIAN FURDUI, primarul municipiului – CONSTANTIN HOGEA, administratorul C.J. Tulcea – VASILE STRAT, comandantul Garnizoanei – cdor. TUDOREL IVANA, comandantul C.M.J. – cdor. ANTONEL VATAMANU, șefii structurilor și ai unor unități militare, o delegație compisă din cadre de conducerea a A.N.C.M.R.R. filiala Tulcea, președintele A.N.V.R. Tulcea – col. (r.) VASILE STAN, un sobor de preoți, guvernatorul A.R.B.D.D. – MALIN MUSATESCU, reprezentanti ai unor partide politice si ai unor institutii, militari si nu in ultimul rând reprezentanții mass media locale.
Activitatea a decurs conform protocolului obisnuit acestei zile, la sfârșit depunându-se coroane si jerbe de flori.
Cpt. cdor. (r.) ROMEO STOICA
Col. (r.) SAVA SERBENCU
CRISTIAN DOGARU – Jurnalist la Institutia Prefectului