Filiala Județeană Arad

ARADUL A SĂRBĂTORIT ZIUA NAȚIONALĂ

   Ziua de 1 Decembrie – Ziua Națională a României – a adunat la monumentele reprezentative din municipiu și din multe localități din județ numeroși cetățeni care au profitat de vremea frumoasă și de activitățile organizate de autorități pentru a-și arăta sentimentele patriotice.
   În municipiul de pe Mureș au avut loc o serie de evenimente cultural-istorice, militare și religioase prin care s-au aniversat cei 103 ani scurși de la înfăptuirea Marii Uniri, gest istoric de maximă importanță, la care și-a adus o contribuție determinantă Aradul, devenit pentru totdeauna Capitala politică a marii Uniri, ai cărui bărbați de seamă au fost principalii oganizatori și înfăptuitori ai demersurilor ce aveau să ducă la integritatea teritorială și statală a României. Nu au fost uitați nici cei care au devenit – cu voie sau fără voie – martiri ai acelor vremuri de grea cumpănă, când hotărârile politice și plebiscitare au trebuit apărate cu arma în mână de armată și de Gărzile Naționale.
   În amintirea acestora, la Crucea Martirilor din parcul Eminescu a avut loc o slujbă de pomenire săvârșită de ÎPS Timotei în fruntea unui sobor preoțesc, urmată de cuvântări evocatoare și depuneri de coroane de flori din partea Parlamentului European, a celor două Camere ale Parlamentului României, a Prefecturii, Consiliului Județean și Primăriei Arad, Arhiepiscopiei Aradului, armatei active, de rezervă și a veteranilor de război, asociațiilor de revoluționari, instituțiilor de învățământ preuniversitar și universitar, a partidelor politice și a altor entități civice arădene.
   Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din Arad a asigurat Drapelul și Garda de Onoare, însă respectarea măsurilor antipandemice a făcut ca defilarea militară cu forțe și tehnică, atât de apreciată în anii anteriori, să fie amânată, să sperăm că doar până anul viitor.
   La orele amiezii mulțimea s-a deplasat la Cimitirul Eternitatea, unde-și dorm somnul de veci corifeii arădeni ai Marii Uniri: Vasile Goldiș, Ștefan Cicio Pop, Ioan Suciu și Ioan Flueraș, care au fost comemorați așa cum se cuvine.
   „Suntem cu toții în consens național și sufletesc atunci când evocăm marile momente și marile personalități ale istoriei neamului, oameni și grupuri de oameni care au lăsat la o parte interesele personale sau politice și și-au dat mâna în acele momente grele pentru a împlini un ideal național. Cinste veșnică eroilor care au făurit România Mare!” a declarat gl.mr. Vasile-Ionel Heredea, Președinte de Onoare al Filialei Județene „Ziridava” Arad a ANCMRR.
      La rândul său, președintele Filialei, col.(r) Sandu Crișan (care este și președintele Filialei Județene „Zărandul” Arad a ANVR), a completat: „Cinstim de Ziua Națională unitatea în voință și în faptă a românilor ardeleni, basarabeni și bucovineni de acum mai bine de un veac, fără de care poate că nu trăiam acum într-o țară unită. Binecuvântați să fie cu toții, împreună cu eroii militari sau civili care au murit apărând unirea!
LA MULȚI ANI, ROMÂNI DIN ȚARĂ ȘI DE PRETUTINDENI!
Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article