Filiala Județeană Arad

Jubileu aniversar la Casa Armatei Arad
              În preziua sărbătoririi Zilei Armatei, Sala Oglinzilor a găzduit două aniversări prilejuite de apariția a două reviste arădene, din spectrul cazon:  Revista „Stindard„(10 ani) și revista „Aradul eroic” (trei  ani). În acest context au fost înălțătoare momentele și  pline de adevăr militar, literar și artistic.  Auditoriul a fost format din vicepreședintele Consiliului Județean Arad, domnul Ionel Bulbuc și  din oameni care sunt sau nu dedați cu scrisul, camarazi activi ori în retragere, cititori dar și liderul Revoluției arădene, actorul Valentin Voicilă, semnatari de materiale din diferite arii de exprimare. Se cuvin a fi menționați domnii gl.mr.(rtr) Vasile Heredea și col.(rtr) Sandu Crisan, doi organizatori, precum și iscusiți moderatori. 
       Revista „Stindard” cuprinde într- un conținut de o sută de pagini (două ediții, 21 și 22), în Consiul director fiind enumerați dl.gl.mr.(rtr) Vasile Heredea, redactor șef fiind dl.col.(rtr) Sandu Crișan  iar consilier editorial este prof. ziarist, Ioan Tuleu.
        Revista „Aradul eroic” (editată de Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Județeană Arad-Detasamentul Păuliș, are la conducere pe dl.col.(rtr) Marcel Lucaciu, alături de un colectiv de colaboratori. Ambele reviste se bucură de un prețios sprijin al forurilor culturale municipale ori județene (sub ale căror sigle apar).
Întâmplarea culturală de la orele amiezii a fost deschisă prin cuvintele: „Am onoarea să vă salut” (rostite de lt.col. Cristian Gheorghe Țecu, comandant Batalion 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” Arad), care au produs o reală emulație discursivă  în rândul selectei asistențe.
        Au urmat treceri în revistă a anilor de alcătuire și existență a revistei Stindard (care a fost rostuit/ rostită în timp, printre alții, de col.(r.) Horea Gana, Alexandru Ioan Chiș, Dorin Ocneriu  ș.a. care au punctat cele mai frumoase momente ori amintiri din redacție). Și,chiar dacă au fost anumite fluctuații în ceea ce privește caseta editorial- tehnică a revistei aflate la jubileu, aceste inerente obiecții nu știrbesc valoarea educativă și de prezentare a faptelor de ordin gazetăresc/istoric.
        Prezentarea exclusivă a revistei Stindard (an 10) a aparținut domnului  profesor Ioan Tuleu, membru UZPR Filiala Arad, în sală fiind prezenți și alți membri UZPR dar și ai Salon Gutenberg și Liga scriitorilor Arad. Mai trebuie să consemnăm aportul altor semnatari (militari sau colaboratori) care nu au luat parte la festivitatea de sărbătoare. Demn de însemnat este faptul că revista „Stindard” este unică în țară și poartă girul Filialei Județene „Ziridava” Arad a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”.(Dtp:Ecaterina Mehesz.)
        În ceea ce ne privește, am adus salutul nostru prin revista Gutenberg și al tipografiei, am adus prinosul anului 2014, de când am început o colaborare alături de alți colegi (pe atunci Lucia Bibarț, Eugenia Ponta Pete, Gheorghe Hodrea ș.a) și am lansat flamura metaforică a Stindard înspre noțiunea de caldă prietenie și bună vecinătate (în sensul că o redacție este o cămăruță caldă, unde intră cine dorește și iese cine poftește). Dar, oricum suntem contemporani și ne onorează tot ce „arde” contemplativ, meditativ și istoric în urbea de pe Mureș. Ambele reviste sunt convingătoare acte de cult patriotic și nu numai. Condițiile grafice excelente oferă confort lecturii, îmbie la sensuri și valențe, iar coloritul place ochiului (cum expresive sunt și copertele, care ilustrează fervent continuitatea). De asemenea, conținutul variat,este una din cerințele punerii în pagină: diversificarea!
       Iată și împresii „la cald”:
      Carina A.Baba, profesor, redactor: „A fost o frumoasă și desăvârșită întâlnire cât o împlinire. Mă bucur să pot consemna mărturii și felicit truda celor implicați”.
      Valeriu Ilica, profesor: O activitate interesantă care a fost organizată matematic,ca la carte. Revista Stindard este o revistă „de front”. Onor la colonel! Avem onoarea a vă felicita și a vă mulțumi.
Au consemnat:  Florica R.Cândea membru UZPR Filiala Arad
                           Carina A.Baba, redactor șef adjunct revista Gutenberg .

Previous Article
Next Article