Cum ar putea fi tăiate din nou pensiile foștilor militari?
 • Poate fi mai simplu și mai brusc decât credeți!

  Un fel de prolog

  Legat de mobilizare - trecem peste amanunte cum ar fi (asa ca discutie) stupoarea unui comandant - sa zicem colonel (si cu vreo 2 misiuni in teatrele de operatii) cand va descoperi ca al sau consilier pt. relatia cu subofiterii si maistrii militari, plutonier-adjutant (candva fost furier sau arhivator la Muzeul Militar), avusese inainte de mobilizare o pensie mai mare decat a sa. Asta ca o minunatie a desfiintarii pensiilor militare. Dar comandantul trebuie sa le duca pe toate. Dragostea de patrie trebuie sa primeze!. Mai ales ca sunt probleme mai importante de rezolvat printre care si faptul ca la mobilizare nu i s-au prezentat 3/4 din ofiterii din statul major (printre care si oameni-cheie precum seful operatiilor si insusi seful de stat major) din cauza ca erau citati in perioda urmatoare ca parti in procese prin care cei in cauza incercau sa isi redobandeasca dreptul la pensie militare desfiintat de statul roman.

  Stupiditati romanesti privind militarii

  Trecem la tema principala! In caz de mobilizare poate fi activat orice ofiter/subofiter/maistru militar in rezerva, cu varsta pana la 63 de ani. Moment in care inceteaza raporturile de pensie ale celor in cauza, iar ofiterii/subofiterii/maistrii activati, beneficiaza de solde.

  Dupa ce trece perioada de mobilizare (nu trebuie 10 ani, e suficienta si o zi sau o luna de activare), in mod evident ca respectivii (care supravietuiesc, desigur), vor fi trecuti din nou in rezerva. Cu drept de pensie conform legii. Legea in vigoare pt. pensionare intr-o astfel de situatie nemaifiind Legea nr. 119/2010 aplicată cu O.U.G. nr. 1/2011, ci exact Legea nr. 263/2010. In fata careia toti romanii au frisoane. Cum se face calculul pensiei, cam stim. Si mai bine cunosc militarii pensionati dupa anul 2011 care au descoperit ce inseamna o pensie diminuata la 1/2 fata de ultima solda. Coreland calculul cu anul si luna nasterii, varstele si stagiile de cotizare prevazute in Anexa Nr. VI din lege, reies niste situatii de putem ajunge lejer la concluzia ca pt. majoritatea pensiile din ianuarie 2011 (cele injumatatite la toti) erau chiar exorbitante fata de ce ar rezulta dupa Legea nr. 263/2010. Apar si situatii hilare, in sensul ca multi vor descoperi ca desi inainte aveau pensie pt. un stagiu (asa-zis) complet, dupa mobilizare, nu se mai pot pensiona decat anticipat in conditiile Legii nr. 263/2010. Ori, stim toti ca pensionarea anticipata in conditiile Legii nr. 263/2010, inseamna o directie spre deces calculat ca fiind sigur de foame. Si altele!

  Umor negru, umor negru! Dar dupa legile romanesti, chiar asa se intampla! Acum poate inteleg si putinii opozanti (dintre fostii militari) ai desfiintarii pensiilor militare, cum pot sa ramana cu un sfert sau jumatate din pensia actuala. Nu trebuie sa se intample neaparat dupa o concentrare urmata de conflict armat, ci si dupa doar un banal exercitiu de mobilizare asa de imagine, destul de probabil in contextul creat la granitele Romaniei! Este un motiv in plus pt. care militarii altor state NATO (exemple: S.U.A., Marea Britanie) au drept de pensie militara raportat la ultima solda. Dupa cate se vede, in Romania dupa efectuarea exercitiilor sau manevrelor militare destinate apararii patriei, ofiterii/subofiterii/maistrii militari, mai sunt inca o data linsati!

  In loc de epilog

  Misiunea de mobilizare/concentrare s-a incheiat. Happy-end, toti au supravietuit, Romania a invins! Ne reintoarcem la pacea romaneasca. Il mai retineti pe colonelul/comandant din prolog? Dupa ce a devenit proaspat (re)pensionat, dar dupa Legea nr. 263/2010, avand o pensie ceva mai mica decat in ianuarie 2011, primeste si o impunere de returnare a unor sume pt. perioada cat a fost mobilizat/concentrat. Ce s-a intamplat? Fostul sau consilier pt. relatia cu subofiterii si maistrii militari care inainte de mobilizare/concentrare avea pensia mai mare decat comandantul sau, l-a actionat in instanta, intrucat pe timpul mobilizarii/concentrarii colonelul avea solda mai mare decat a sa. Nu bate cu principiul contributivitatii! Daca ai salariu mai mare, nu e normal sa ai pensie mai mare? De ce nu si reciproca? Instanta i-a acordat castig de cauza plutonierului-adjutant, stabilind inversarea soldelor intre cei 2 pt. perioada de mobilizare/concentare. C.C.R. a stabilit ca e constitutional! Ce mare smecherie!
 • Aveti dreptate D-la Radu ! Tocmai de aceea va rog... nu le dati idei ! Desi la rau sunt campioni !

Bine ai venit, vizitatorule!

Implica-te acum!
Conecteaza-te acum prin: