Praf în ochi
 • Ori de câte ori doreşte să scoată în evidenţă importantele realizări ale celor trei guvernări pe care le-a păstorit, premierul Victor Ponta nu uită să amintească de faptul că a rezolvat problema pensiilor militarilor. Este de la sine înţeles că o asemenea afirmaţie e destinată atât pentru creşterea prestigiului propriu, cât şi a celui mai de încredere colaborator al Domniei Sale, aici fiind vorba de eternul la guvernare Gabriel Oprea, cel care de fapt a fost instrumentul bulversării sistemului militar de pensii pe timpul guvernărilor Boc, şi care, vezi Doamne !, acum doreşte să fie perceput ca salvatorul sau măcar părtaşul la reorganizarea aceluiaş sistem...
  De fapt, care este realitatea ?
  Este ştiut că în perioada anilor 2009-2012, militarii în rezervă sau în retragere au fost ţinta unor numeroase acte legislative al căror unic scop a fost acela de a distruge sistemul pensiilor militare de stat, implementat în legislaţia românească încă de pe vremea lui Cuza, cel care şi-a legat numele de multe din reformele care au dus la modernizarea statului român şi la alinierea legislaţiei şi a instituţiilor la nivelul ţărilor europene dezvoltate. Cei care constituie Armata de Rezervă nu au asistat nepăsători la aceste abuzuri şi au protestat viguros, demn şi organizat, aşa cum cadrul legal democratic le permite, ceea ce i-a determinat pe guvernanţii momentului să găsească subterfugii pentru a evita o explozie socială , fără însă a rezolva complet problema. Această rezolvare era de aşteptat din partea celui care s-a angajat ca, odată ajuns la guvernare, va face „dreptate până la capăt”, dar capătul acesta s-a dovedit atât de îndepărtat că dreptatea nu a mai ajuns până la el!
  Într-adevăr, după multe insistenţe ale organizaţiilor militarilor în rezervă şi în retragere, în vara anului 2013 a fost aprobată de către Parlament o aşa zisă lege reparatorie, promulgată „in extremis” de Preşedinte în urma ameninţărilor cu pichetarea palatului Cotroceni, lege prin care militarii care în mod abuziv au primit pensii diminuate în toată această perioadă urmau ca din octombrie să revină la cuantumurile din decembrie 2010.
  Pare corect şi demn de luat în seamă binele făcut de cel care s-a lăsat înduplecat, după multe stăruinţe, să-şi amintească de problemele rezerviştilor, dar nedreptatea rămâne şi este la fel de dureroasă, din următoarele motive:
  - cuantumurile din decembrie 2010 sunt de fapt cele stabilite în anul 2007, iar până în octombrie 2013 inflaţia şi cursul de schimb al monedei naţionale au determinat modificări substanţiale ale preţurilor şi tarifelor, care în cazul militarilor nu au fost supuse niciunei indexări, aşa cum s-a întâmplat cu celelalte categorii de bugetari, şi nu numai;
  - prin revenirea, prin lege, la cuantumurile pensiilor din decembrie 2010, statul recunoaşte implicit că drepturile băneşti ale militarilor în rezervă şi în retragere au fost diminuate în mod abuziv, dar nu repară această nedreptate şi nu prevede ca sumele în cauză să fie returnate celor păgubiţi;
  - noile, de fapt vechile cuantumuri ale pensiilor militarilor nu sunt pensii militare, deoarece legea pe baza căreia au fost stabilite nu mai există. În felul acesta a dispărut legătura între pensia militarului şi solda echivalentă gradului şi funcţiei sale , în condiţiile în care până la vârsta de 63 ani toţi rezerviştii continuă să fie în evidenţa Armatei şi au obligaţii militare faţă de stat, putând fi chemaţi oricând în serviciul sub Drapel;
  - aceleaşi cuantumuri ale pensiei, nefiind stabilite pe baza legii pensiilor din sistemul asigurărilor sociale, nu au nicio legătură cu valoarea punctului de pensie, şi prin urmare nu beneficiază de indexările anuale care se aplică pensiilor din sistemul public.

  În felul acesta, cei cărora premierul Victor Ponta a proclamat că le-a rezolvat problemele, se văd „beneficiarii” unor pensii îngheţate la nivelul anului 2007, fără posibilitatea de a fi măcar indexate precum cele ale pensionarilor din sistemul public, ca să nu mai vorbim de faptul că nu mai sunt pensii militare, la care ar avea dreptul datorită obligaţiilor pe care continuă să le aibe faţă de stat, obligaţii care oricând se pot concretiza din cauza unor evoluţii periculoase în preajma frontierelor de stat ale României.
 • (Total de acord cu Radu ! )

  Domnilor Generali si Ofiteri din conducerea ANCMRR !
  Scrisoarea dumneavoastra catre D-na Ministru Plumb nu va avea niciun rezultat ! Apelurile dumneavoastra cand ministru era d-na Campeanu au fost zadarnice (desi nu prea s-au vazut...), iar acum cand doar PSD-ul comanda, apelurile dumneavoastra vor fi si mai inutile ! Trec peste tonul ...bland, ca sa nu spun altfel...dar cerintele dumneavoastra vor fi subiect de ...umor pentru ei ! Daca va imaginati ca o scrisorica la 6 luni adresata vreunui ministru care sta cuminte in bancuta lui si nu iese din cuvantul premierului va rezolva problemele rezervistilor sau ale activilor, scuzati-ma, dar VA INSELATI AMARNIC !
  Daca in asta consta ˝lupta˝dumneavoastra... scuzati-ma !
  Cheia si lacata (sau painea si cutitul) se afla la dl. Ponta si la dl. Basescu, mai ales la al doilea... Va rog sa-i abordati curajos si hotarat pe Dl. General Oprea, pe Dl. General Mircovici, pe Doamna Senator GABRIELA FIREA (a avut TREI Declaratii Politice in favoarea abrogarii Cap. IV al L329/2009), Dl. Ministru DUSA, va rog sa faceti apel la Raportul AVOCATULUI POPORULUI pe anul 2013 (pag. 87 si pag.88) ...
  CU ALTE CUVINTE, VA ROG SA VORBITI CU MAI MULTI SI MAI ALES SA TIPATI TARE !!!!
  Daca doar ˝soptiti˝ cate-o scrisorica pe an...nu rezolvati nimic !
  Din pacate, dl. presedinte NE URASTE si in consecinta, in afara de prapadita aia de lege reparatorie, nu va face nimic in plus pentru rezervisti ! Poate ceva firimituri pentru cei care acum sunt activi, dar pentru rezervisti, NU !!!
  Ii aduc aminte dl. Cdor. Alexandru Constantin si intregii conduceri a ANCMRR ca nu am vazut nicio urma de idee legata de abrogarea MIZERABILEI Legi 329/2009 , Capitolul IV (cumulul) in scrisoarea Dumneavoastra adresata d-nei Ministru...
  Insist in a va reaminti ca in proiectul care este deja semnat de dl. ministru DUSA, problema cumulului este ˝rezolvata˝ ca s-ar permite ˝conform legii˝ !!!! Adica tot conform MIZERIEI Capitolului IV Al Legii 329/2009, ˝creatie˝ dusmanoasa si punitiva a presedintelui Basescu, a premierului Boc, a lui Seitan si a bogatului Gherghina ! (Observati ca le-am scris numele cu majuscule, desi...)
  In consecinta, va rog sa va canalizati eforturile altfel, pentru ca aceasta scrisorica va avea drumul...cosului de gunoi !
  Probabil ca anul viitor, pe vremea asta, veti mai compune o scrisoare tot asa de ...blanda, si cu acelasi rezultat !

  Total dezamagit, total neincrezator in ceea ce credeti ca numiti dumneavoastra ...˝eforturi˝,
  Cpt.cdor (rez) av. Alexandru Groparu (Dan) (alexandru.groparu@gmail.com)
  Tel. 0720211122 sau 0770720827

Bine ai venit, vizitatorule!

Implica-te acum!
Conecteaza-te acum prin: