Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R

Filiala Județeană „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. participant activ la dezbaterile privind amplasarea monumentului Marii Uniri la Arad

Asociația Pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad și-a convocat joi, 12 aprilie a.c. membri în ședință extraordinară, pentru a răspunde unei adrese a Ministerului Culturii și Identității Naționale referitoare la locul de amplasare a monumentului Marii Uniri de la 1918.

Plusuri și minusuri în realizarea monumentului Marii Uniri

Înființată în urmă cu mai bine de 15 ani, A.P.R.M.U.A. cuprinde o serie de persoane fizice și asociații civice arădene preocupate de edificarea unui monument al Marii Uniri de la 1918, eveniment crucial al istoriei moderne a României, la care orașul Arad – prin marii săi patrioți și prin emulația de patriotism românesc ce a caracterizat acel moment astral – a avut un rol esențial. Printre membrii fondatori ai acestei asociații se numără și filialele arădene ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor-Regina Maria”.

Aradul a fost și trebuie să rămână în mentalul colectiv ca locul în care s-a plămădit unirea românilor într-un singur stat, capitala politică a făuririi României Mari” a fost cuvântul cu care a început ședința președintele asociației, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, rector fondator al Universității „Vasile Goldiș” Arad. „Asociația noastră a făcut tot ce era omenește posibil, pe plan local și național, pentru a se realiza și amplasa în Arad monumentul Marii Uniri. Printre aspectele pozitive pe care le-am obținut – în colaborarea cu Ministerul Culturii – enumăr desemnarea artistului plastic și a propunerii sale de monument, obținerea banilor necesari acestei monumentale lucrări, realizarea monumentului și aducerea lui în țară. Dar avem și un mare inconvenient, și anume că nu avem încă sigură locația în care va fi amplasată lucrarea, existând mai multe variante, fiecare cu argumentele dar și cu dezavantajele sale evidente, fiecare cu susținătorii săi mai mult sau mai puțin îndreptățiți sau vehemenți”.

Aradul în pericol să piardă monumentul

În fața acestei nehotărâri a factorilor locali, în data de 5 aprilie a.c. Ministerul Culturii și Identității Naționale a trimis Primăriei Arad, Consiliului Local, Prefecturii și Asociației Pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad o adresă cu caracter ultimativ din care redăm: „Vă adresăm rugămintea de a ne transmite, până la data de 16 aprilie 2018, informații concrete referitoare la calendarul lucrărilor de amenajare a zonei asumate prin Hotărâre de CL în care va fi amplasat monumentul. În situația în care nu vor fi înregistrate progrese în sensul celor menționate mai sus, M.C.I.N. va acționa pentru schimbarea beneficiarului final al monumentului, cu o altă localitate de pe teritoriul României”. Cu alte cuvinte, dacă nu ne comunicați locul de amplasare până în 16 aprilie, vom da monumentul altui oraș (printre cei interesați de această pleașcă fiind chiar primărița Capitalei, Gabriela Vrânceanu Firea).

Dezbaterile furtunoase din ședința asociației arădene au continuat câteva ore, până când președintele Filialei „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R., gl.mr.(r) Heredea Vasile-Ionel, a solicitat să fie chemat la ședință arhitectul Gheorghe Seculici, autorul proiectului locației din fața Consiliului Județean Arad, pentru a susține cu argumente credibile acel loc de amplasare a monumentului. După circa un sfert de oră, Gh. Seculici a venit la ședință și, cu tactu-i caracteristic, a înșirat toate criteriile care au stat la baza alegerii acelui spațiu pentru amplasarea monumentului Marii Uniri: este a doua zonă administrativă a Aradului, cu clădiri moderne pretabile cu alonja și simbolismul monumentului; are perspectivă  pluricardinală, cu acces auto și pietonal facil din patru direcții; este situat în apropierea noii catedrale, a gării, a parcului, devenind în timp un loc de promenadă și de vizitare ușor accesibil; permite desfășurarea ceremoniilor religioase și militare, iar proximitatea Pieței Drapelului va transforma zona într-un loc cu reverberații istorice și patriotice.

În urma acestei intervenții, locația a întrunit majoritatea opțiunilor participanților, fiind redactată pe loc o rezoluție ce va fi transmisă Ministerului Culturii și Consiliului Local Arad, acesta urmând a se întruni luni pentru adoptarea hotărârii definitive cerută de minister.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article