Filiala Județeană ZIRIDAVA Arad a A.N.C.M.R.R

FILIALA  JUDEȚEANĂ „ZIRIDAVA”  ARAD  A  A.N.C.M.R.R. – PARTENER  ÎN  SĂRBĂTORIREA  CENTENARULUI  MARII UNIRI

Luni, 27 noiembrie 2017, la teatrul „Ioan Slavici” din Arad a fost prezentat ”Programul oficial al administrației arădene de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri 1918-2018”. La invitația administrației municipale și județene au răspuns cei mai de seamă oameni ai Aradului – parlamentari, intelectuali, oameni politici, de cultură și artă, reprezentanți ai cultelor religioase, ai mediului școlar și universitar, ai armatei și Ministerului de Interne, veterani de război, ș.a.

Din partea Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a A.N.C.M.R.R. (partener oficial al administrației municipale și județene) a participat o delegație de 10 persoane, în frunte cu președintele Filialei, gl.mr. (r) Vasile-Ionel Heredea.

Programul Anului Centenar 2018 cuprinde, sub deviza „Aradul, capitala politică a Marii Uniri”, o serie de evenimente, activități și inițiative ce se vor desfășura pe tot parcursul anului 2018 pentru a celebra cât mai complet și mai adecvat suta de ani scursă de la întregirea Statului Român. De asemenea, se urmărește evidențierea rolului major al Aradului și al marilor patrioți de aici – Vasile Goldiș, Ioan Suciu, Ștefan Cicio Pop, Ioan Fluieraș, Sever Bocu – la pregătirea programatică și la realizarea concretă a unirii Ardealului și Banatului cu România prin Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 și rezoluția de unire. Programul a fost întocmit de un colectiv de specialiști din toate domeniile – între care și cinci reprezentanți ai filialelor județene Arad ale A.N.C.M.R.R., A.N.V.R. și A.N. „Cultul Eroilor – Regina Maria” – sub coordonarea Centrului Municipal de Cultură și Centrului Cultural Județean, în colaborare cu toate instituțiile publice, cu mediul universitar, cultele religioase, armata, veteranii, asociațiile și fundațiile civice și patriotice. Au fost identificate nevoile de infrastructură culturală, au fost culese cu sârg și valorificate idei și propuneri venite de la intelectuali de marcă dar și de la varii persoane din municipiu și județ, în final fiind elaborat ansamblul de evenimente prin care în municipiul și județul Arad se va sărbători Centenarul Marii Uniri.

Seara a fost completată de un frumos spectacol muzical susținut de orchestra și soliștii Filarmonicii din Arad.

Pentru arădeni, Centenarul Marii Uniri înseamnă atât mândria de a fi români trăitori într-o țară întregită, liberă și independentă, dar și cinstea de a fi urmașii marilor bărbați care, la 1918 au pregătit politic și programatic Marea Adunare de la Alba Iulia din ziua sfântă de 1 Decembrie. Pașii noștri prin Arad trec adesea prin fața casei lui Ștefan Cicio Pop, unde-și avea sediul Consiliul Național Român Central – forul care a hotărât unirea Ardealului și Banatului cu Regatul României, prin fața casei lui Vasile Goldiș, unde s-a conceput Rezoluția de Unire citită de autorul ei în fața a 100.000 de români adunați la Alba Iulia, prin fața casei lui Ioan Suciu, unde era comandamentul Gărzilor Naționale Române, forța armată care a asigurat victoria Marii Uniri. Cum să nu te înfioare aceste relicve seculare, cum să nu te îmbărbăteze, ca militar și ca român, să le fii veșnic credincios și apărător? ” a declarat gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, președintele Filialei Județene ZIRIDAVA Arad a ANCMRR, în fața primarului de Arad Gheorghe Falcă, la agapa care a urmat după ceremonia de lansare a programului Centenar.

Acesta a adăugat ca răspuns: „Vom sărbători împreună o sută de ani de la Marea Unire. Vom scoate în evidență rolul Aradului și al marilor săi bărbați în înfăptuirea acestui măreț ideal al românilor. Dar mai ales, vom sărbători o sută de ani care ne unesc, ne aduc mai aproape unii de alții. Aceasta este realitate profundă pe care dorim să o celebrăm aici la Arad, un oraș plin de istorie, cu un trecut maiestuos, cu un prezent modern, activ, multicultural și cu un viitor luminos, plin de speranțe pentru cetățenii săi. Vă mulțumesc că ne sunteți alături în toate demersurile pe care le facem pentru a cinsti marile evenimente istorice – civile sau militare – care îmbogățesc și înnobilează trecutul Aradului și al României”.
Mr.(r) Dorin Ocneriu

Previous Article
Next Article