Filiala Județeană Tulcea ,,Contraamiral IACOB BALAN” a A.N.C.M.R.R. ,,A.I.Cuza”

Ziua DOBROGEI

La data de 13 noiembrie 1878, Principele Carol I și prim-ministrul Ion. C. Brătianu au stabilit ultimele dispoziții pentru intrarea armatei române în Dobrogea. Împreună cu Mihail Kogălniceanu, Domnitorul a elaborat o proclamație către locuitorii Dobrogei. A fost emis şi un ordin de zi către armată. Documentele conţineau principiile și modul de reintegrare a Dobrogei în componenţa statului modern român. În calitate de prefecți au fost numiți R. Opran la Constanţa şi G. Ghica la Tulcea. N. Catargiu a fost desemnat responsabil cu trecerea Dobrogei în stăpânire românească. În dimineața zilei de 14 noiembrie 1878 Carol I, după ce a călătorit o noapte întreagă, a ajuns la Brăila. Acolo a fost primit de Ion C. Brătianu, generalul G. Angelescu – comandandul Diviziei militare ce urma să intre în Dobrogea, prefectul județului, primarul Brăilei, consilieri locali și de un mare număr de cetățeni ai orașului. Au fost organizate mai multe festivităţi. S-au ţinut discursuri iar episcopul Dunării de Jos a oficiat un Te-Deum. Cu acest prilej s-a dat citire celor două documente: ,,Proclamația către dobrogeni” și ,,Înalt ordin de zi către armată”. La final, Carol I a străbătut orașul Brăila în fruntea trupelor militare și în aplauzele cetățenilor. La încheierea festivităţilor oficialitățile, împreună cu Principele Carol I și prim-ministrul Ion. C. Brătianu, au traversat Dunărea pe vasul Ștefan cel Mare și au debarcat în Dobrogea, la Ghecet. Aici au fost întâmpinați de numeroși dobrogeni: români, turci, tătari și bulgari.
   La 14 noiembrie 1878 a fost dată citirii Proclamația către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern, care consfințea preluarea de către România a administrației Dobrogei. Preluarea provinciei a fost posibilă în urma semnării tratatului de pace de la Berlin (1/13 iulie 1878) și San Stefano (19 februarie / 3 martie 1878), tratate ce au pus capăt Războiului Ruso-Turc de la 1877-1878, cunoscut și ca Războiul de Independență al României. Proclamația poate fi considerată ca fiind, în aceeași măsură, o afirmare a deciziilor prin care statul român lua în stăpânire Dobrogea.

Cu prilejul a 141 de ani de sărbătorire a Zilei Dobrogei, alipirea la patria mumă, in garnizoana Tulcea a avut loc un ceremonial militar si religios la care au participat atât edilii din Tulcea, cât și cei din Constanța, urmând ca mâine să se sărbătorească în Constanța, alături de o delegație tulceană. 3 elevi  sportivi din cele două județe  au plecat după solemnitate cu făclia aprinsă la Monumentul Independenței, spre Constanța urmând să ajungă mâine la locul de desfășurare a solemnității de sărbătorirea Zilei Dobrogei!

La festivitatea de la Monument, au fost multi participanti, parlamentari, militari, comandanți și șefi ai formațiunilor, ai structurilor deconcentrate, profesori, elevi, reprezentanti ai partidelor politice si ai mass-media, precum și o importantă delegație a A.N.C.M.R.R. ,,Alexandru Ioan Cuza”, Filiala ,,Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea atât de la M.Ap.N., cât și de la M.I.

Cu acest prilej urăm tuturor dobrogenilor  ,,LA MULTI ANI SĂNĂTOȘI!”

Consemneaza: Cdor. (r.) ROMEO STOICA

Previous Article
Next Article