Prima pagină » Activitati curente filiale » Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza”

Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza”

Din activitatea filialei sibiene

 Duminică seara, 17 octombrie 2019, ne-am întors din excursia de 6 zile (12-17.11.a.c.) din fosta capitală a Turciei, Istanbul (18,8 milioane locuitori). Cei 53 membri ai filialei noastre, care au participat la excursie, au trăit momente de neuitat.

Traseul excursiei a fost următorul: Sibiu – Pitești – București – Giurgiu – Ruse – Bulgaria (noaptea) – Edirne – Instambul – întoarcerea pe același traseu (pe timp de zi). Am fost cazați la Hotelul „EPHESUS” (3 stele) din centrul vechi al Instanbulului.

Dintre obiectivele vizitate au fost următoarele: ruinele fortificației vechiului Constantinopole; croazieră în Cornul de Aur și strâmtoarea Bosfor; vizitarea fabricii de haine din piele „EMELDA”, cu prezentarea produselor pe manechine; vizitarea Hipodromului cu Fântâna germană, obeliscul egiptean, obeliscul lui Constantin; Marea Moschee Albastră; palatul și muzeul Topkapî; Biserica (moschee) – muzeu Sfânta Sofia; Marele Bazar; croazieră pe Marea Marmara și vizitarea Insulei Prinților (Buyukada) unde am făcut turul insulei cu trăsurile etc.; vizitarea cartierului Fanar cu Patriarhia egumenică a Constantinopolului, Biserica „Izvorul Tămăduirii”, Biserica Sf. Parascheva etc.

Sâmbătă seara am participat la „Seara Turcească” cu mâncăruri și dansuri tradiționale. Dansatoarele „din buric” au făcut deliciul serii. Păcat că nu aveam cu treizeci de ani mai mult…mai mult, nu mai puțin. Să nu ne mai intereseze…

A fost o excursie destul de obositoare (mai ales pentru cei +65), dar a meritat efortul. Peste nici 10 zile plecăm la Belgrad.

A consemnat, Col. (rtr) Ioan Părean

Explicația fotografiilor

  1. Parte din fortificațiile vechiului Constantinopole;
  2. Apus de soare, la Instanbul;

3-4. Prezentarea produselor din piele „EMELDA”;

  1. Grupul de sibieni lângă Obeliscul Egiptean de pe Hipodrom;
  2. Marea Moschee Albastră;
  3. Muzeul Sf. Sofia;
  4. Mozaic: Împăratul Iustinian (stânga) „donează” biserica, iar Împăratul Constantin „donează” cetatea;
  5. Una dintre porțile Marelui Bazar;
  6. Cu trăsurile în Insula Prinților;

11-13. Dansuri orientale din „Seara Turcească”