Filiala Județeană Maramureș a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

ADUNAREA FESTIVĂ DEDICATĂ ANIVERSĂRII CENTENARULUI
ARMEI TANCURI

Joi, 01 august 2019, s-a desfășurat, în organizarea Biroului Permanent al Filialei Maramureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, Adunarea Festivă dedicată aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Armei Tancuri în Armata României.
Activitatea a fost onorată de prezența domnilor gl. bg. (rtr.) Haralambie Cacina – președintele Filialei Judeţene Maramureş „Bogdan Vodă” a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, gl. bg. (r.) Ilie Godja – fost comandant al Brigăzii 612 Artilerie Antitanc, col. Costel Coste – comandantul Centrului Militar Judeţean Maramureş și comandant al garnizoanei Baia Mare, mr. Iulian BEJAN-KRIZSANOSZKI – șeful de stat major al Batalionului 612 Artilerie Antitanc ”Maramureș”, lt. col.(r.) Liviu Pârjol- secretarul filialei Maramureş ”Pintea Viteazu” a A.N.C.M.R.R. din M.A.I., col. (r.) Ioan Bota – preşedintele filialei Maramureş a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, preotului militar al Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Pintea Viteazul” Maramureș – pr. dr. Daniel Achim, col.(r.) Petru Călărașu- preşedintele C.A.R. – P.M. –Maramureș, ing. Cristian Mareș – directorul Editurii Marist Baia Mare, prof. univ. dr. Cristian Anghel – președintele A.L.D.E. Maramureș.
Militarii tanchiști au avut ca invitați reprezentanți ai Filialelor Județene ale Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din M.A.I., S.R.I., militari activi și în rezervă din alte arme și specialități militare.
Adunarea festivă a început cu intonarea Imnului de Stat al României, urmat de ,,Marșul tanchiștilor”, precum și cu un moment de reculegere pentru toți camarazii ce au trecut în nefiinţă de-a lungul anilor.
Celor prezenți la activitate le-au fost prezentate de către gl. bg. (r.) Grigore-Marcel Pop – fost comandant al Regimentului 230 Tancuri ”Pintea Viteazul” și al Brigăzii 230 Infanterie Moto ”Pintea Viteazul” și col. (r.) Ionel Corcodel – preşedintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”- filiala Maramureş, importanța și semnificația evenimentului aniversat, iar în finalul adunării s-a vizionat filmul documentar ”Centenarul armei tancuri”.
În cadrul Adunării festive, având în vedere că peste câteva zile se împlinesc 100 de ani de la intrarea Trupelor Române în Budapesta, în 04 august 1919, desăvârșind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, a fost prezentată, de către ing. ec. Cristian Mareș – directorul Editurii Marist Baia Mare și redactor șef al revistei ”Tactica și Strategia”, o scurtă evocare istorică, susținută de o proiecție de fotografii document din acele zile.
Centenarul armei tancuri, sărbătorit la Cercul Militar Baia Mare, a prilejuit tuturor celor care, de-a lungul anilor, au slujit sub faldurile Drapelului în unități de tancuri, să sărbătorească evenimentul petrecut în urmă cu 100 de ani, când a luat ființă primul batalion de care de luptă în Tabăra Mihai Bravu, ca rezultat al inițiativei Ministerului de Război, eveniment ce a marcat apariția armei tancuri în Armata României.
Drumul parcurs de această armă a fost anevoios, dar până la urmă ea s-a impus în structura organizatorică a Armatei, fapt datorat în special valorii deosebite a corpului său de cadre, strâns legate de pregătirea tehnică superioară, inteligența, inventivitatea și ingeniozitatea umană care s-a reflectat din plin asupra demersurilor și acțiunilor trupelor de tancuri.
Componentă a Forțelor Terestre, arma tancuri rămâne în continuare vectorul de putere al capacității de reacție a forțelor, adaptat noului mediu de securitate în care se cer modalități de acțiune diferite de cele ce s-au uzitat până acum.
Prezenți în contingentele militare românești dizlocate în teatrele de operații, militarii tanchiști servesc interesele României, ale Alianței și ale umanității, respectând și onorând misiunile încredințate sub egida O.N.U., U.E. și N.A.T.O. pentru lupta împotriva terorismului, restabilirea și impunerea cursului normal al vieții, contribuind efectiv la promovarea imaginii României în lume.
Toți cei prezenți au primit câte o Diplomă aniversară din partea Biroului Permanent al Filialei Maramureş a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, a fost realizată o fotografie de grup, au fost schimbate impresii și au fost depănate amintiri în cadrul momentului de socializare care a încheiat această frumoasă activitate.
Col. (r.) Ionel CORCODEL

Ziua Tanchistilor 01.08.2019_arc  

(dați dublu clic)

Previous Article
Next Article