Filiala Județeană Bistrița-Năsăud „General Grigore Bălan”

Pe urmele eroilor Marii Uniri .

Proiect realizat in cadrul actiunii „Centenar 100” de catre cadrele militare in rezerva si retragere din A.N.C.M.R.R-Filiala Judetului Bistrita-Nasaud „General Grigore Balan” si Asociatia Nationala Cultul Eroilor- Filiala Judetului Bistrita-Nasaud „Colonel Liviu Rusu” ce sunt membri ai Despartamantului ASTRA Nasaud.

Trei ofiteri superiori: col.(r.) Gheorghe Tanco, col.(r.) Ioan Gaftone, col.(r.) Ioan Cordovan, din cadrul asociatiilor mentionate in titlul materialului, au pus la cale un proiect amplu, privind realizarea unei excursii itinerante „Pe urmele eroilor Marii Uniri”- „Centenar 100” avand ca traseu localitățile: Bistrita – Vatra Dornei – Gura Humorului – Ruginoasa – Iasi – Chisinau – Crama Cricova – Cimitirul Eroilor Tiganca – Cahul – Galati – Marasesti – Marasti – Oituz – Soveja – Targu Secuiesc – Miercurea Ciuc – Ditrau – Toplita – Reghin – Bistrita.  Un traseu deosebit de interesant prin incarcatura istorica a acestor locuri, de 1400 km, parcurs in perioada 01-04.06.2018,  de catre ofiteri in rezerva si retragere si sotii ale acestora, din garnizoanele Bistrita si Dej, cu vizitarea a 23 obiective.

Trecerea frontierei – „hotarul”  s-a facut ca intre frati, fara probleme. O impresie deosebita ne-a lasat agricultura fratilor de peste Prut. Culturi de cereale si livezi pe suprafete mari, bine ingrijite.

La 25 de km de Chisinau am fost asteptati de catre fostul ministru al apararii Republicii Moldova, din perioada 2009-2011, generalul (r.) Vitalie Marinuta, un militar scolit in S.U.A., care ne-a facut o prima surpriza. Ne-a prezentat ferma agricola a prietenului sau, dl. Petre Costin, compusa din suprafete intinse cu livezi de pomi fructiferi, cu vita de vie si un lac impresionant, loc unde, intr-o constructie rustica are adunate si expuse o imensa colectie de piese istorice. Pe un teren din aceasta ferma, Petre Costin si-a facut o adevarata colectie, de elicoptere, avioane, statui din perioada comunismului, prin toate aceste obiecte fiind considerat ca fiind unul din cei mai mari colectionari ai lumii. In acest cadru deosebit s-au facut poze, s-au legat primele prietenii. Este o oaza de liniste si destindere sufleteasca, ce cu siguranta o sa mai fie vizitata si de alti bistriteni.

In dimineata zilei de 3 iunie, insotiti fiind de dl. Vitalie Marinuta, s-a vizitat sediul Academiei Militare „Alexandru cel Bun”, institutie in care se pregatesc noile generatii de ofiteri moldoveni, precum si Centrul de Cultura si Istorie Militara o institutie de prestigiu ce are ca obiectiv principal popularizarea istoriei militare, sprijinirea si dezvoltarea cercetarii stiintifice prin promovarea tematicilor istorice necunoscute din istoria militara a Republicii Moldova. Muzeul existent in aceasta institutie de cultura, prin bogatia aspectelor istorice prezentate, inclusiv a crimelor comunismului sovietic, vor face obiectul unei prezentari separate.

Partea a doua a zilei de 3 iunie ne-a fost rezervata vizitarii Cimitirului Eroilor de la Tiganca, unde am fost primiti de catre consulul Romaniei de la Cahul, de catre primarul comunei si preotul manastirii ce se construieste in apropierea acestui cimitir al jertfei romanesti. Amanunte despre Tiganca intr-un numar viitor, fiindca este necesar ca romanii sa afle despre traumatizarile (crimele) facute de catre colonistii bulgari din aceasta zona in ceea ce priveste istoria locului.

In 4 iunie, ultima zi a excursiei, s-a vizitat Mausoleul de la Marasesti, cele de la Marasti, Oituz si Soveja, dupa care am trecut Carpatii in Transilvania, la Targu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Ditrau, Tusnad, Reghin, Bistrita.

In comuna Ditrau, zona pur secuiasca, ne-au socat drapelele secuiesti puse aproape la fiecare casa. Aici, preotul romano-catolic din localitate ne-a prezentat istoricul constructiei catedralei, care nu a omis sa faca referiri la Budapesta si Ungaria. Vazand multele drapele unguresti  si secuiesti din curtea si interiorul bisericii, intregul grup de excursionisti ne-am imbarcat in microbuzul inchiriat, continuandu-ne drumul pana la Toplita, numai in comentarii privind comportamentul ostil al acestei etnii de secui, care in istoria lor au facut mari necazuri poporului roman si noua bistritenilor. Sa nu uitam ca, in timpul revolutiei de la 1848-1849, secuii l-au ucis pe prefectul si subprefectul Legiunii a XII-a, Constantin Romanu-Vivu si pr. Stefan Moldovan.

Multitudinea aspectelor vazute in acest circuit ne determina sa incheiem aceasta prezentare generala, cu promisiunea ca vom reveni periodic cu amanunte legate de fiecare obiectiv vizitat.

Pentru grupul de excursionisti din Bistrita si Dej, acest tur  a reprezentat o excursie de documentare istorica extraordinara, cu foarte multe invataminte pentru romanii din ambele parti ale Prutului.

Autori:

Col.(r.) Ioan Cordovan

Jr. Marius Chiuzan

Previous Article
Next Article