Filiala Județeană Galați a ANCMRR ,,A.I.Cuza”

Luni, 11 noiembrie 2019 orele 09.30, a avut loc la cimitirul Eternitatea din Galați o comemorare a veteranilor din teatrele de operații în care au executat misiuni forțele armate din România. Ceremonia a fost organizată de garnizoana Galați și Instituția prefectului. S-a intonat Imnul de stat, Imnul eroilor, au fost prezentate semnificația zilei si biografiile celor 3 militari români gãlãțeni cãzuți la datorie în Afganistan – Narcis Şonei din Tecuci la 24.04.2005, Cosmin Ionuț Sandu şi Covrig Marius Claudiu, la 20.03.2008 și respectiv 13.06.2008. Programul a conținut și un ceremonial religios de pomenire, o depunere de coroane de flori la mormântul acestora. Au participat prefectul județului, primarul Galațiului, reprezentanți ai Consiliului județean, presa, familiile celor decedați, membrii și simpatizanții asociațiilor Veteranilor şi Veteranilor cu dizabilitãți, ANCMRR, ANCERM, ANVR. Dupa orele 10.30 a avut loc un ceremonial militar şi religios la Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” ( fost nr. 9), unde au învãțat Cosmin Sandu şi Claudiu Covrig. Aici a fost dezvelitã o placã comemorativã la intrare şi au fost denumite douã sãli de clasã cu numele celor doi eroi, asistând un numãr mare de elevi şi profesori, vizibil emoționați de eveniment.

Referințe:

* Ziua veteranilor din teatrele de operații este pe 11 noiembrie.

– În urmă cu 13 ani, Iosif Fogorași era primul militar român care își pierdea viața în Afganistan. De atunci România a pierdut 30 de militari în misiunile efectuate peste graniță.

– Denumită inițial ,,Ziua Armistițiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.

– ,,Ziua Armistițiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.

– România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că ,,în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naționale”.

Vicepresedinte-  Cdor(r.) Constantin Asofronie

Previous Article
Next Article