Filiala Județeană Tulcea ,,Contraamiral IACOB BALAN” a ANCMRR ,,Alexandru Ioan Cuza”

HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!  GLORIE ȘI STIMĂ

EROILOR ROMÂNI!

… in memoria cărora, un grup de văduve de război și pensionare au pregătit pachete cu cozonac, colivă și ouă roșii pe care le-au impărțit după activitate participanților la ceremonialul religios –militar de la Cimitirul Eroilor Tulcea.

Ca deobicei, la fiecare activitate de acest gen au participat militarii, cei mai puțin băgați în seamă de clasa politică, dar la intervenția cărora se apelează de fiecare dată în momentele dificile.

Ziua Eroilor se sărbătorește în Ziua de Înălțare, o sărbătoare importantă pentru români, datorită Decretului-lege 1693/4 din Mai 1920, dar și a Tratatului de la Versailles, acolo unde țările beligerante s-au obligat, o dată cu semnarea tratatului, la întreținerea mormintelor ostașilor ce au fost îngropați pe teritoriile statelor respective. De asemenea, țările beligerante s-au obligat și să întrețină monumentele comemorative de război ce au fost dedicate bărbaților și femeilor ce au murit în timp ce serveau în forțele armate. Ziua Eroilor, mai exact ziua pomenirii eroilor, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 drept sărbătoare națională bisericească.
Astazi si la Tulcea, in prezenta principalilor edili, Prefectul judetului- dl. Lucian Furdui, Presedintelui Consiliului Judetean – dl. Horia Teodorescu, Primarul municipiului- dl. Constantin Hogea, Comandantul Garnizoanei – dl. cdor. Antonel Vatamanu , deputati, printre care d-na Anisoara Rdu, dl. Eduard Lucian Simion, dl. Octavian Motoc, sefi si comandanti de structuri militare, sefi ai unor structuri descentralizate, preotii Romeo Ispas si Torino Dumitrele (preotul de garnizoana), reprezentanti ai unor partide politice, reprezentanti ai mass-media si nu in ultimul rand reprezentantii A.N.C.M.R.R. “Alexandru Ioan Cuza, Filiala “Contraamiral IACOB BALAN” Tulcea, compusa din: M.M. pr. (r.) Ion Damian, Mr.(r.) Vasile Babic, Nicolae Spataru, lt. col. (r.) Constantin Costan, col. (r.) Constantin Avramoaica, cpt. cdor. (r.) Ovidiu Dumitrescu, col. (r. ) Gheorghe Nastac, col. (r.) Sava Serbencu, col. (r.) Victor Ivan, cdor. (r.) Ion Zaharia si cdor. (r.) Romeo Stoica.

De data aceasta, la ceremonie nu au mai participat elevii, probabil intrucat ieri au fost cuprinsi in multiple activitati de Ziua Invatatorului, carora cu toti le uram la multi ani sanatosi cu rezultate deosebite!

Consemneaza : cdor. (r.) Romeo Stoica

      Foto:         : col. (r.) Sava Serbencu

Previous Article
Next Article