Filiala Județeană „Ziridava” Arad

La Mezöhegyes, sub ruginii coroane de platani seculari, am avut parte de o reîntâlnire foarte plăcută cu camarazii din Ungaria

 Joi, 20 septembrie 2018, un grup de 30 de membri ai Filialei Județene „Ziridava” Arad a A.N.C.M.R.R. a efectuat o frumoasă vizită la camarazii din județeul Bekes, Ungaria, parteneri tradiționali în proiectul transfrontalier de cooperare dintre asociațiile rezerviștilor militari din Arad și Bekescsaba, care transpune în viață pe plan local colaborarea la nivel interțări și interarmate inițiată de conducerea centrală a A.N.C.M.R.R. și cea a B.E.O.Sz., forul organizațional al rezerviștilor militari din Ungaria.

La intrarea în țara vecină am fost așteptați de președintele Clubului Rezerviștilor Militari din Bekescsaba, col. (r) Záhorán György și de alți camarazi unguri. După saluturile de rigoare, ne-am deplasat în orașul Mezöhegyes, unde am beneficiat de serviciile de ghizi competenți și amabili ale d-nei Soósné Záluszki Mária-director al Centrului general de cultură „Josef Attila” din Mezöhegyes și dl. Hollos Lászlo, care a deținut în trecut aceiași funcție, acum pensionar. Totul sub traducerea impecabilă a d-nei profesoare Szász Ildiko de la Liceul Tehnologic din Bekescsaba și a ghidului Tóth Ferenc de la Szeged.

Am vizitat clădirea Primăriei, o construcție monumentală, în stil baroc rural, tipică localităților din pusta maghiară, apoi târgul agrar cu exponate din toată gama de produse și utilaje agricole, biserica catolică monument istoric și celebra herghelie de cai, fala orașului Mezöhegyes.

La ceasul amiezii am fost primiți de primarul orașului, dl. Mitykó Zsólt, care a ținut să sublinieze legăturile puternice dintre acest oraș și Arad, cele două localități fiind menționate pe același document provenit de la cancelaria împăratului habsburg Iosif al II-lea la 1784.

Președintele Filialei „Ziridava”, gl.mr.(r) Vasile-Ionel Heredea, a înmânat primarului o Diplomă Omagială, un fanion al asociației și mai multe cadouri simbolice, urmând ca, prin vizite și întâlniri reciproce, să se întărească legătura dintre Mezöhegyes și asociația rezerviștilor militari arădeni.

A urmat un frumos bal, unde prietenii maghiari și cei români s-au delectat cu gustoasele bucate din gastronomia ungurească și s-au prins voioși la joc în vijelioase ceardașuri.

A fost unul dintre cele mai reușite voiaje pe care le-am făcut în Ungaria, în cei patru ani de când durează parteneriatul româno-maghiar pe linie de rezerviști militari. Mă bucur că au fost aici și prietenii din Szeged –  președintele Csepi Lászlo și ceilalați, astfel apropierea dintre noi fiind și mai completă. Am fost impresionați de istoria orașului Mezöhegyes, am fost încântați de frumoasa primire pe care ne-au făcut-o și nu vom ocoli acest oraș în drumurile noastre spre Bekescsaba. Mulțumesc gazdelor și-i invit pe toți să ne viziteze la Arad” a declarat gl.mr.(r) Vasile Ionel Heredea în urma vizitei.

Mr.(r) Dorin Ocneriu

Mezöhegyes este un orășel de 6.000 de locuitori, aflat la circa 20 de km de granița ungaro-română, aproape de Bătania. Atestat documentar la 1421, s-a depopulat în perioada ocupației turcești (1526-1700). În anul 1784 împăratul Iosif al II-lea înființează aici o herghelie de cai pentru armată, din rasa pur sânge englezesc. În jurul acestei herghelii s-a edificat ulterior localitatea, care cu timpul,  a devenit cunoscută pentru creșterea cailor și bovinelor, legumicultură și cereale. În anul 1919 aici a fost cazată timp de mai multe săptămâni o unitate militară română venită să lupte împotriva trupelor bolșevice ale lui Bela Kun.

Acum, Mezöhegyes este o localitate în plină dezvoltare și afirmare, cu arhitectură veche bine conservată în alternanță cu clădiri moderne, având oaspeți din toată Ungaria și din străinătate. Organizează anual un mare târg de agricultură, precum și alte evenimente social-cultural-economice. Primarul ne spunea că a doua zi urmează să primească reprezentați ai polițiilor din 14 țări, veniți să cumpere cai pentru activitatea de poliție călare. Tot primarul Mityko propune o cooperare transfrontalieră între județe și orașe din România și Ungaria, oferind orașul Mezöhegyes ca loc de întâlnire și de conferințe. Este un exemplu de implicare a administrativului în viața comunității, cu rezultate benefice.

Previous Article
Next Article