Filiala Județeană Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR

Din activitățile filialei sibiene

La sfârșitul săptămânii care a trecut, Biroul Permanent al Filialei Județene Sibiu „Gl. Ilie Șteflea” a ANCMRR a organizat cea de-a 79 excursie (numerotate din martie 2012).

Această excursie, din 17-18 martie 2018, s-a desfășurat pe traseul: Sibiu – Sebeș – Deva – Lipova (Mănăstriea Sfânta Maria-Radna) – Păuliș – Șiria – Seleuș – Sebiș – Stațiunea Moneasa // Moneasa – Sebiș – Gurahonț – Vârfurile – Țebea – Mănăstirea Crișan – Brad – Deva – Sebeș – Sibiu;

La Complexul turistic „Moneasa”, din stațiunea cu același nume, am fost întâmpinați de proprietarul hotelului, d-nul Nicoară Creț, care în ultimii ani a devenit prietenul nostru de suflet.

În seara zilei de 17 martie a avut loc o cină festivă, un adevărat revelion, care a ținut până târziu, după miezul nopții.

Proprietarul hotelului ne-a făcut o surpriză aducând o orchestră, de la Casa de cultură a orașului Sebiș și punând la dispoziția celor 63 de sibieni participanți, palincă, vin roșu și alb și bere, la discreție, toate gratuite.

Cei care au dorit, au avut la dispoziție, tot gratuit, bazinul de înnot cu apă termală și „ședințe” de masaj corporal (la 10 lei/ persoană).

A doua zi, la întoarcere, am vizitat Baia de Criș, unde a trecut la cele veșnice, eroul transilvan Avram Iancu; Panteonul Moților de la Țebea cu mormântul Iancului, Gorunul lui Horea și alte obiective de interes istoric. Doamna custode de la Țebea, Mărioara Oprișa, ne-a încântat cu prezentarea făcută în această oază de istorie națională.

Apoi, participanții la excursie au vizitat Mănăstirea Crișan și Muzeul Aurului din orașul Brad.

Următoarea excursie, mai mare, se va desfăsura în zona Sinaia-Brașov-Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche și va avea loc în zilele de 14-15 aprilie. (în 15 aprilie, prima duminică după Paști, are loc la Brașov „parada Junilor Brașovului”, când 7 cete de juni călăreți defilează prin centru vechi al cetății, oferind privitorilor un spectacol de neuitat).

A consemnat, col (rtr) Ioan Părean

 Explicația fotografiilor:

  1. Mănăstirea romano-catolică (franciscană) Sfânta Maria-Radna, din Lipova;
  2. Muzeul din Șiria, jud. Arad;
  3. Hanul Moara cu Noroc (aproape de Ineu);
  4. Parte din grupul de sibieni la Moara cu Noroc;
  5. Hotel Moneasa;
  6. Împreună cu Nicoară Creț, cel din mijloc (col. (rtr) Jean Petrescu și col. (rtr) Ioan Părean)
  7. Seara cu masă festivă la Moneasa;
  8. Dans la Moneasa;
  9. Ne cântă, colegul nostru col. (rtr) Teodor (Doru) Poșus;
  10. Mormântul lui Avram Iancu (Țebea HD);
  11. Lângă Gorunul lui Horea;
  12. Mănăstirea Crișan (Vaca);
  13. Restaurantul Ana-Maria, unde am servit prânzul;
  14. Muzeul Aurului din Brad (HD);
  15. Grupul de sibieni la Muzeul Aurului;

Previous Article
Next Article